Conopida face parte din familia Cruciferelor, al cărei nume provine de la forma florilor acestor legume, cu 4 petale şi în formă de cruce grecească.
Aceasta se trage din varza sălbatică şi se spune că ar fi apărut pentru prima dată în Asia, cu foarte mult timp în urmă, şi n-ar fi arătat ca planta de astăzi. Abia prin anul 600 î.Hr. conopida a devenit populară în zona Mării Mediterane, cu precădere în Turcia şi în Italia. În bucătăriile din Franţa a ajuns în urmă cu 400 de ani, de aici răspândindu-se şi în Europa de Nord şi Marea Britanie. În general, conopida are culoarea albă, însă există şi variante verzi, portocalii, galbene sau mov. Cele din urmă îşi au originea în varza roşie. Există şi un tip de conopidă cu un aspect foarte ciudat, cu un fel de ţepi în loc de bucheţelele rotunde. Aceasta se numeşte Romanesco.
Pentru pregătirea blatului de pizza sau pentru biscuiţi cu un conţinut caloric mai scăzut, conopida poate fi transformată în făină.