Ciorbă de legume pentru zilele de post

Ciorbă  de legume pentru zilele  de post
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ciorba de legume este un preparat care poate fi savurat în zilele de post, dar este recomandat şi în zilele toride de vară, mai ales pentru hidratarea organismului.

Ingrediente: o ceapă mare, 2 morcovi, 2 felii groase de ţelină, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 ardei gras roşu sau ardei kapia, o mână de fasole păstăi, ½ de dovlecel mare, o conservă de roşii (250 ml), o conservă de fasole boabe, 200 ml borş de putină, 1-2 linguri de ulei, sare, leuştean verde, 1-2 crenguţe de cimbru verde sau uscat, o mână de fidea.

Preparare: Curăţaţi legumele, spălaţi-le şi tăiaţi-le cubuleţe. Căliţi câteva minute: ceapa, ardeiul gras, morcovul, ţelina şi rădăcina de pătrunjel. Turnaţi aproximativ 2 litri de apă peste legumele călite, adăugaţi păstăile, sare după gust şi crenguţele de cimbru. Lăsaţi ciorba să fiarbă la foc moderat, cu capac. Când legumele sunt aproape fierte, adăugaţi şi cuburile de dovlecel. Într-un ibric separat, puneţi borşul la fiert. Când şi dovlecelul este aproape fiert, puneţi boabele de fasole din conservă, sucul de roşii şi fideaua. Tot acum potriviţi şi gustul de sare şi adăugaţi borşul fierbinte. Lăsaţi ciorba să mai dea câteva clocote, apoi stingeţi focul şi presăraţi leuşteanul proaspăt tocat. Serviţi ciorba de legume caldă sau rece, după preferinţă. Merge de minune cu pâine de casă sau cu mămăliguţă.

Reţetă pentru pâine de casă

Ingrediente: 1 kg făină, 7 g drojdie uscată, 600-700 ml apă călduţă, 10 g sare, puţin ulei.

Preparare: Într-un bol punem 600 ml apă călduţă, peste care turnăm drojdia uscată şi o mână bună de făină, amestecăm şi lăsăm aşa până ce drojdia se activează, circa 10 minute. Turnăm toată făina în bol şi frământăm până se obţine un aluat lipicios, peste care se pune şi sarea şi continuăm să frământăm. Dacă aluatul este destul de moale, nu mai adăugăm şi restul de apă. Continuăm frământarea, ajutându-ne de puţin ulei până obţinem un aluat omogen. Lăsăm la crescut aproximativ o oră. După ce a dospit, punem aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Introducem în cuptorul preîncălzit la 250°C o tavă cu apă fierbinte, în partea de jos, iar în partea de sus introducem tava cu pâine.

Lăsăm pâinea să se coacă pentru 20 de minute, apoi scoatem tava cu apă. Reducem temperatura la 200°C şi mai lăsăm pâinea să se coacă pentru încă 30 de minute, pornind ventilaţia cuptorului.

Citit 607 ori Ultima modificare Duminică, 26 Martie 2023 07:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.