Oameni de seamă. Marchizul de Condorcet, om de știință și politician

Oameni de seamă. Marchizul de Condorcet, om de știință și politician
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Omul de ştiinţă şi politicianul francez Marie Jean Antoine Nicolas Caritat, marchiz de Condorcet (cunoscut ca Nicolas de Condorcet), s-a născut pe 17 septembrie 1743, la Ribemont, în regiunea Picardia. După decesul tatălui său, a fost încredințat, pentru a fi educat, Colegiului iezuit din Reims, apoi Colegiului de Navara din Paris.

În perioada 1765-1774, s-a concentrat îndeosebi pe domeniul științelor. Prima sa lucrare de matematică, "Essai sur le calcul integral", a fost primită favorabil. Lucrările ulterioare au fost aclamate și considerate revoluționare în mai multe domenii. A devenit celebru prin modul în care a aplicat în astronomie rezultatele analizei matematice.

În 1774, a fost numit inspector general al Monedei. De atunci, și-a mutat interesul spre filosofie și politică. A susținut ideile novatoare din Statele Unite, propunând şi în Franța reforme politice, administrative și economice. În 1777, a fost numit secretar al Academiei de Științe, iar în 1782, secretar al Academiei Franceze.

În 1786, a scris "La vie de M. Turgot". În operele sale a fost interesat de reprezentativitatea sistemelor de vot și a propus un sistem propriu. În 1789, a publicat "Viața lui Voltaire" și peste 20 de articole de analiză matematică, în Suplimentul Enciclopediei lui Diderot și D’Alembert. A fost filosof, pedagog, matematician, politolog, economist și om politic.

În 1789, când a izbucnit Revoluția în Franța, Condorcet a avut un rol major. După căderea Bastiliei (14 iulie 1789), a fost ales în Consiliul municipal al Parisului, iar în 1791 a fost ales reprezentant al Parisului în Adunarea Legislativă, după ce a cerut stabilirea Republicii. A propus o nouă structură a sistemului educativ, introducând noțiunea fundamentală de laicitate a învățământului. A propus și o nouă schiță de constituție pentru Franța. Totodată, s-a pronunțat pentru dreptul la vot al femeilor, într-un articol publicat în 1790, "De l’admission des femmes au droit de cite". A militat şi pentru drepturile evreilor și negrilor.

În 1793, iacobinul Marie-Jean de Sechelles a propus o nouă constituție, foarte diferită de cea a lui Condorcet, criticată de el, ceea ce i-a adus condamnarea pentru trădare. În urma mandatului de arestare emis pe numele său, pe 3 octombrie 1793, a fost forțat să se ascundă, găsind refugiu timp de cinci luni în locuința doamnei Vernet, la Paris, unde a scris o lucrare foarte apreciată de posteritate, "Esquisse d’un historique des progres de l’esprit humain", care a fost publicată postum, în 1795.

Pe 25 martie 1794 a fost prins și încarcerat, iar pe 29 martie 1794 a fost găsit mort în celula sa.

Citit 514 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Martie 2023 09:20

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.