Oameni de seamă. Vladimir Streinu, scriitorul care a cunoscut închisorile comunismului

Oameni de seamă. Vladimir Streinu, scriitorul care a cunoscut închisorile comunismului
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Vladimir Streinu s-a născut pe 23 mai 1902, în comuna Teiuș, județul Argeș. Studiile universitare le-a urmat la Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din București, obținând licența în filologie modernă. A făcut studii de specializare la Paris și Nancy. În anul 1947, a obținut doctoratul în filosofie la Universitatea din Iași. A fost profesor de franceză până în anul 1954, când a fost înlăturat din învățământ. În 1959, a fost arestat și închis până în anul 1964. A fost cercetător la Institutul de Istorie Literară și Folclor din 1964, iar în perioada 1968-1970 a condus Editura Univers.

Vladimir Streinu și-a început activitatea publicistică în revista ”Cugetul românesc” și a continuat la revistele ”Sburătorul”, ”Preocupări literare”, ”Tribuna”, ”Viața literară” ș.a.

În literatură, a debutat ca poet în anul 1921, în ”Adevărul literar și artistic”, creațiile sale poetice ulterioare fiind incluse în volumul ”Ritm imanent” (1971). Debutul în critică l-a constituit recenzia la volumul "Pârgă" de V. Voiculescu, în revista ”Mugur” (1922), iar cel editorial a fost publicarea volumului ”Pagini de critică literară”, în anul 1938, volum ce conține o parte a activității sale de critic din reviste din perioada 1928-1938. Activitatea sa de cronicar literar, al poeziei mai ales, este cuprinsă în două volume apărute în anul 1968, cuprinzând și studiile scrise între 1938-1948 și alte trei volume apărute postum în anii 1974-1977. Alături de acestea se numără și eseurile de estetică literară și stilistică ”Tradiția conceptului modern de poezie”, ”Romanul meu”, ”Stilul critic”, ”Versificația modernă”, antologia ”Literatura noastră contemporană”. Opera sa critică este întregită de monografiile ”Calistrat Hogaș”, ”Ion Creangă” - apariție postumă. A colaborat la elaborarea lucrării ”Istoria literaturii române moderne” (vol. 1, 1944) și la ”Dicționarul englez-român”, ”Dicționarul limbii poetice a lui M. Eminescu”. A tradus și a comentat scriitori străini: Balzac, Hemingway, Gide, Esenin ș.a., contribuții adunate în lucrarea ”Studii de literatură universală”. A fost un exeget shakespearian și proustian.

S-a stins din viață la data de 26 noiembrie 1970.

Remember, colecție de articole

Oameni de seamă

Citit 317 ori Ultima modificare Marți, 23 Mai 2023 12:49

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro