Oameni de seamă. Alexandru Mirodan, dramaturg şi ziarist

Oameni de seamă. Alexandru Mirodan, dramaturg şi ziarist
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Dramaturgul şi ziaristul Alexandru Mirodan (pseudonimul lui Alexandru Zissu Saltman) s-a născut pe 5 iunie 1929, în comuna Budeasa, județul Argeș. După studii liceale la București, absolvite în 1945, s-a înscris la Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din București, pe care nu a terminat-o, apoi, în 1946, a devenit student la Facultatea de Filosofie a aceleiași universități, de unde, de asemenea, s-a retras.

A debutează ca ziarist la 18 ani, în publicația "Tinerețea", după care și-a desfășurat activitatea, printre altele, ca secretar de redacție la "Gazeta Literară", în perioadele 1954-1956 și 1959-1960, şi ca redactor la revista "Teatrul", din 1957 în 1959. A colaborat și la "Contemporanul", "Flacăra", "Sportul", "Viața românească" etc.

În 1961, a participat, împreună cu actorul Radu Beligan, la înființarea Teatrului de Comedie din București, unde a lucrat până în 1964. Teatrul de Comedie a fost inaugurat pe 5 ianuarie 1961, cu piesa sa "Celebrul 702".

Ca dramaturg, a debutat editorial cu piesa în trei acte "Ziariștii", în 1956. Premiera acesteia a avut loc în același an la Teatrul Național din București, fiind jucată de peste 900 de ori. Au urmat piesele: "Cerul nu există", "Cineva trebuie să moară", "Celebrul 702 sau Autorul moare azi" - transpusă și pe ecran, în regia lui Gh. Vitanidis, "Noaptea e un sfetnic bun", "Transplantarea inimii necunoscute", "Primarul lunii și iubita sa", "Unele lipsuri, neajunsuri și deficiențe în domeniul dragostei", "Tovarășul feudal și fratele său". Acestora li se adaugă piesele: "Camuflaj", "Contract special de închiriat oameni" - scrisă în 1971, dar publicată abia zece ani mai târziu, la Tel Aviv, precum și "Evreica din Toledo" - dramatizare după romanul lui L. Feuchtwanger.

A tradus multe cărți, în special romane polițiste din seria "Hercule Poirot" de Agatha Christie.

A scris scenariul la coproducția franceză "Steaua fără nume", după piesa lui Mihail Sebastian, împreună cu Henri Colpi, regizorul filmului.

A fost recompensat cu Premiul Academiei Române, în 1962.

A emigrat în Israel în decembrie 1977. Aici a editat, în 1987, revista lunară "Minimum" și a publicat volumul "Ocolul pământului într-un surâs", precum și o primă parte dintr-o lucrare proiectată în mai multe volume, "Dicționar neconvențional al scriitorilor evrei de limbă română".

A decedat pe 9/10 martie 2010, la Tel Aviv.

Remember, colecție de articole

Oameni de seamă

Citit 659 ori Ultima modificare Luni, 05 Iunie 2023 12:51

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.