Oameni de seamă. Ion Zamfirescu, o personalitate de marcă a teatrologiei românești

Oameni de seamă. Ion Zamfirescu, o personalitate de marcă a teatrologiei românești
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ioan Zamfirescu, eseist și istoric al teatrului, s-a născut în Craiova, pe 7 august 1907. A absolvit în anul 1929 Facultatea de Litere și Filosofie a Universității București, devenind doctor în filosofie al acestei universități, iar în 1941 a fost titularizat pentru Catedra de Filosofia Culturii și Filosofia Istoriei a Facultății de Litere și Filosofie.

În perioada 1950-1960, Ion Zamfirescu a fost îndepărtat de la universitate de regimul comunist, reactivând în învățământul liceal, apoi între ani 1960-1968 a activat ca profesor de Literatură comparată la Universitatea din București. Ca profesor de filosofie-sociologie la universitatea bucureșteană și-a manifestat înclinația spre filosofia culturii. A fost un apropiat și discipol al lui Nicolae Iorga și, în egală măsură, un discipol al lui Dimitrie Gusti, fondatorul Școlii Românești de Sociologie.

Ion Zamfirescu a publicat studii privind istoria învățământului național – ”Monografia Liceului «Gheorghe Lazăr» din București, 1860-1935”; de filozofia culturii: ”Spiritualități românești”, ”Orizonturi filozofice. Idei, oameni, probleme de cultură”, ”Destinul personalității. Contribuții la cunoașterea omului și culturii contemporane”; de etică: Elemente de etică”; de psihologie: ”Breviar de psihologie”. A mai publicat ”Istoria literaturii române”, precum și studii și articole de istorie literară și culturologie, unele privind și teatrul, semnate în periodice precum ”Adevărul”, ”Jurnalul”, ”Viața românească”, ”Revista Fundațiilor Regale”, ”Contemporanul”.

Specializat în studii de dramaturgie și istoria teatrului Mondial, Ion Zamfirescu a devenit "un istoric și comentator avizat al teatrului universal și românesc, o personalitate de marcă a teatrologiei românești". A scris o amplă și tematică ”Istorie universală a teatrului” în trei volume: I ”Antichitatea”, II ”Evul mediu, Renașterea”, III ”Renașterea, Reforma, Barocul, Clasicismul”, "Panorama dramaturgiei universale”, ”Teatrul european în Secolul Luminilor”, ”Teatrul romantic contemporan”, ”O antologie a dramei istorice românești” - în care au fost adunate studii și contribuții de istorie literară și culturologie semnate prin diverse publicații, unele privind, de asemenea, teatrul.

În anul 2001, Ion Zamfirescu a fost distins pentru întreaga activitate în serviciul culturii române cu Ordinul Național ”Steaua României” în grad de Cavaler.

A decedat la 31 decembrie 2001.

Remember, colecție de articole

Oameni de seamă

 

Citit 724 ori Ultima modificare Luni, 07 August 2023 11:23

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.