Oameni de seamă. Nicolae Dărăscu, pictor

Oameni de seamă. Nicolae Dărăscu, pictor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Nicolae Dărăscu s-a născut pe data de 18 februarie 1883 la Giurgiu. În anul 1902, după terminarea liceului, se înscrie la Școala de Belle-Arte din București. Decisivă a fost pentru formația sa, expoziția personală organizată de Ștefan Luchian în Casa Assan, în iarna anului 1903.

După absolvire, a plecat la Paris, unde a studiat la Academia Julien cu Jean Paul Laurens, pentru ca mai apoi să se înscrie la Academie des Beaux-Arts, în clasa lui Luc Olivier Merson. În Franța, Nicolae Dărăscu a pictat la Saint-Tropez: ”Vedere din Saint-Tropez”, ”Peisaj cu pomi”, ”Portul Saint-Tropez”, iar în anul 1910 a expus la Expoziția ”Societe des Artistes Francois”.

În toamna anului 1911, Nicolae Dărăscu s-a întors în țară, organizând  prima sa expoziție personală, într-una din sălile Ateneului din București. A urmat încă o expoziție personală tot la Ateneu, în anul 1913, începând apoi să expună la manifestările grupării Tinerimea Artistică.

Trecând peste perioada desfășurării celui de-Al Doilea Război Mondial, în anul 1924 Nicolae Dărăscu a organizat o expoziție personală consacrată aproape în întregime litoralului Mării Negre, în care și-au găsit locul, printre altele, tablourile intitulate ”Vederea cu mare”, ”Han la mare”, ”Cafeneaua roz”. Trei ani mai târziu, o altă expoziție personală intitulată ”Veneția” a fost deschisă la București. În cronica dedicației acestei expoziții, pictorul Șirato scria, printre altele: ”Culoarea este caracteristică operei domnului Dărăscu”.

În luna mai a anului 1936, Nicolae Dărăscu în vârstă de 52 de ani a organizat o vastă expoziție personală, considerată a fi ”cea mai importantă din întreaga sa activitate, remarcându-se prin ”originalitatea sintezelor picturale proprii în raport cu impresionismul în general”.

Spre sfârșitul existenței, Nicolae Dărăscu a fost atras de peisajul liniștit al dealurilor din Câmpulung Muscel, dar mai ales la Curtea de Argeș, unde a revenit mereu.

Între anii 1951-1952, Nicolae Dărăscu a lucrat mai mult desene în creion, boala obligându-l să rămână în atelier. În anul 1957, simțindu-se mai bine, s-a întors la Curtea de Argeș unde a pictat ”Peisaj la Curtea de Argeș”.

De menționat că în anul 1946, a primit, alături de pictorul Francisc Șirato, Premiul Național pentru Pictură.

Nicolae Dărăscu a încetat din viață la data de 14 august 1959, lăsând neterminată ultima sa compoziție ”Târg de oale la Curtea de Argeș”.

Remember, colecție de articole

Oameni de seamă

 

Citit 400 ori Ultima modificare Luni, 14 August 2023 12:59

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.