Oameni de seamă. Mircea Spătaru, personalitate a sculpturii româneşti contemporane

Oameni de seamă. Mircea Spătaru, personalitate a sculpturii româneşti contemporane
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Sculptorul Mircea Spătaru s-a născut pe 27 iulie 1937, în localitatea Dăneşti, din judeţul Iaşi.

A absolvit, în 1962, Institutul de Arte Plastice "Ion Andreescu" din Cluj-Napoca. Şi-a perfecţionat studiile la Roma (1964).

A fost profesor de desen şi istoria artei la Liceul "Mihai Viteazu" din Turda şi la Liceul de Coregrafie din Cluj, apoi profesor universitar la Institutul de Arte Plastice "Ion Andreescu" din Cluj. În 1990, a optat pentru o carieră universitară la Facultatea de Arte Plastice din Bucureşti. A fost rector al Academiei Naţionale de Arte din Bucureşti, până în anul 2004.

A debutat în 1964, cu o expoziţie de desene, la Cluj, iar în 1969 şi 1970 a participat la expoziţii de grup la Bucureşti. În 1970 a participat, de asemenea, la manifestări de artă românească la Roma şi la Florenţa. Ulterior, a avut participări la expoziţii, personale sau de grup, în Franţa, Spania, Polonia, Ungaria.

Printre monumentele şi ansamblurile artistice reprezentative pentru creaţiile sculptorului Mircea Spătaru se înscriu: ansamblul monumental "Iuliu Maniu” din Piaţa Revoluţiei din Bucureşti; statuia lui Ion Mihalache de la Topoloveni; statuia lui Charles de Gaulle din piaţa cu acelaşi nume din Capitală; monumentul de la Craiova dedicat regelui Carol I, realizat în bronz.

La expoziţiile naţionale şi internaţionale la care a participat i-au fost decernate numeroase distincţii, precum Premiul pentru Sculptură pe anul 1969 al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Premiul Internaţional "Joan Miro” în 1971, Premiul I la concursul Rho-Milano 1985, Premiul special al juriului la Expoziţia de la Barcelona 1985, Premiul special al Uniunii Artiştilor Plastici în 1994. În anul 2000, a primit Ordinul Naţional "Serviciu Credincios" în grad de Mare Ofiţer.

Personalitate marcantă şi expresivă a sculpturii româneşti contemporane, Mircea Spătaru a reinventat sugestii din sculptura modernă (Rodin, Paciurea, Anghel ş.a.), având o operă a sa, inconfundabilă prin nobleţea şi eleganţa formelor. În Bucureştiul contemporan, în puncte urbanistice cheie, monumentele publice semnate de artist, efigii ale lui Maniu, Bălcescu sau De Gaulle, exprimă viziunea originală care-i poartă marca.

A decedat la Cluj-Napoca, pe 31 august 2011.

Remember, colecție de articole

Oameni de seamă

Citit 567 ori Ultima modificare Joi, 31 August 2023 09:41

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.