Puiul Shanghai este un fel de pui pane, realizat cu amidon, susan si sos de soia, ingrediente foarte folosite în bucătăria asiatică. Dacă este făcut bine, este gustos și aromat. Nu se cunoaște originea acestui preparat, dar se poate găsi în orice restaurant, shaormerie, bodegă sau "împinge-tava".
Din păcate, acest preparat găsit în aceste locuri lasă cam mult de dorit. S-a renunțat de mult la sos de soia, susan și amidon, din cauza prețului. Aceste ingrediente au fost înlocuite cu un aluat din făină, apă și condimente prin care se trec fâșiile de pui, iar apoi se prăjesc în ulei. Din nefericire, acest preparat n-are nimic de-a face cu puiul Shanghai. Are doar gust de pui prăjit într-un ulei folosit de mult prea multe ori.
Pentru un pui Shanghai perfect, bucătarii preferă să marineze puțin puiul în sos de soia și să-l lase câteva minute să prindă gustul specific de soia. Apoi, chefii fac un aluat din ouă, amidon, puțin sos de soia, muștar, și susan.