125 de ani de la asasinarea Împărătesei Sissi

125 de ani de la asasinarea Împărătesei Sissi
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Elisabeta de Wittelsbach, cunoscută sub numele de Sissi, s-a născut pe 24 decembrie 1837, la München, şi a fost soţia împăratului Franz Josef al Austriei, părinţii ei fiind Maximilian Joseph de Bavaria și Maria Ludovica de Bavaria. Franz Josif avea de ales între două pretendente. Întâlnirea dintre împărat şi Sissi s-a numit logodna de la Ischl. Helene, sora lui Sissi, trebuia să ocupe postura de împărăteasă, însă Franz a ales-o pe Sissi. Din punct de vedere al rangului, Sissi era nepotrivită pentru împărat, fapt pentru care curtea vieneză a judecat-o mult timp. Sissi şi Franz erau veri, aşa că le-a trebuit dispensa papei, care le-a fost acordată. Totuşi, acumulările de căsătorii între familia Wittelsbach – care era cunoscută pentru bolile mintale ale membrilor ei – şi familia imperială se vor resimţi chiar la prinţul moştenitor. S-au căsătorit pe 24 aprilie 1854, la Viena, prinţesa având doar 16 ani. Deoarece avea o vârstă atât de fragedă, a fost nevoie, ca după căsătorie, să studieze şi să înveţe cu rigurozitate complicatele reguli de la palat. Elisabeta a devenit cu timpul o persoană foarte populară în Ungaria, deoarece a luptat pentru libertatea acestei ţări. Sissi a născut primul copil, pe Sofia, la 5 mai 1855, la vârsta de doar 17 ani. La 12 iulie 1856, a născut-o pe Gisela. La 21 august 1858, s-a născut viitorul moştenitor, Rudolf.

Elisabeta, ca om politic, a luptat pentru Ungaria. În activitatea diplomatică era excelentă, Ungaria era prioritatea ei şi avea o mână de fier. În mod surprinzător pentru o împărăteasă, Elisabeta credea în republică, considerând-o mai bună decât imperiul. La semnarea acordului austro-ungar din anul 1867, Elisabeta a avut un rol important.

Pe 10 septembrie 1898, în timp ce Elisabeta era în trecere prin Geneva, a fost înjunghiată de anarhistul italian Luigi Lucheni. Acesta l-a avut ca ţintă pe prinţul de Orleans, care nu a mai sosit la Geneva. Deși era înregistrată la hotel sub o altă identitate, în ziua de 10 septembrie, într-un ziar local a apărut o ştire despre prezenţa împărătesei la Geneva. Luigi Lucheni a urmărit-o şi a înjunghiat-o când se pregătea să urce pe vaporul spre Montreux. Nimeni nu a realizat tragedia. După ce s-a ridicat şi a urcat pe vapor, a leşinat. Vaporul s-a întors, pilotul aflând că era împărăteasa Austriei. A fost transportată la hotelul la care fusese cazată, unde a murit după aproximativ o oră. A fost înmormântată cu mari onoruri, la 17 septembrie 1898, la Viena, în Cripta Imperială.

Citit 2253 ori Ultima modificare Luni, 11 Septembrie 2023 12:17

1 comentariu

  • postat de eu
    Luni, 11 Septembrie 2023 14:31
    86.124.201.***
    NICIODATĂ Transilvania nu a fost anexată Ungariei până atunci!Moșul lucra toată noaptea,ea scria poezii cu ungurul și așa a apărut Dualismul...Creația ei!A stat la Herculane ani!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.