„Meciul Morții”. Ziua în care brutarii ucraineni au umilit „Luftwaffe” (FOTO)

„Meciul Morții”. Ziua în care brutarii ucraineni au umilit „Luftwaffe” (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Cu 81 de ani în urmă, pe 9 august 1942, a avut loc, la Kiev, evenimentul care a rămas în istorie sub numele de... "Meciul Morții"

Cu ani în urmă, în capitala Ucrainei, în timp ce mergeam spre stația de metrou, treceam de fiecare dată pe lângă un stadion, altul decât "Lobanovskyi". De câteva ori, prietenul meu ucrainean m-a îndemnat să intrăm acolo. Inițial, nu am înțeles de ce, mai ales că știa că eu nu sunt un foarte pasionat al fotbalului. Cu toate acestea, o anumită atracție ciudată pentru acel loc m-a cuprins într-o zi și am hotărât totuși să intru.

Stadionul părea a fi foarte vechi, cu bănci din lemn, aparent neîngrijit, dar avea pistă de atletism. În momentul în care am intrat acolo, am observat câțiva militari ucraineni antrenându-se pe pistă. În apropiere se află o unitate militară importantă, trecusem pe lângă ea de câteva ori.

În zona de la intrare, un monument mi-a atras atenția: o statuie reprezentând un personaj cu coastele vizibile, având la picioare un vultur cu aripile desfăcute

Curiozitatea m-a îndemnat să activez funcția de localizare pe telefonul mobil, pentru a afla mai multe despre acest monument. O senzație ciudată mi-a străbătut corpul... Mă aflam pe stadionul Start, locul în care, pe 9 august 1942, a avut loc "Meciul Morții".

Acest meci de fotbal s-a jucat între o echipă reprezentativă ucraineană formată în mare parte din foști jucători ai echipelor Dinamo și Lokomotiv Kiev, care lucrau în acel moment într-o brutărie, și echipa reprezentativă "Luftwaffe" a aviației militare germane, care ocupa Kievul în acea perioadă. În 1942, stadionul se numea "Zenit".

Ucrainenii au fost avertizați să nu opună rezistență, fiind amenințați verbal cu posibile consecințe grave

Germanii trebuiau să câștige cu orice preț... Dar "brutarii" ucraineni erau deciși să îi umilească pe naziști, indiferent de riscuri. Arbitrul meciului era un ofițer SS. (istoricii spun că ar fi trebuit să fie un român!)

La pauză, echipa ucraineană conducea 3-1. În a doua repriză, nemții au mai încasat 4 goluri. Momentul culminant s-a petrecut atunci când un fundaș ucrainean a reușit să depășească întreaga apărare germană, a ajuns în fața portarului german, apoi s-a întors cu spatele și a șutat mingea spre mijlocul terenului. A refuzat astfel să înscrie un alt gol. După acest moment, s-a fluierat finalul meciului. Ocupanții germani fuseseră pur și simplu umiliți!

La câteva zile după această partidă, câțiva jucători ucraineni au fost arestați și trimiși în lagăre de concentrare, iar unul dintre ei a fost torturat și executat de Gestapo. Monumentul de la intrarea stadionului Start din Kiev a fost ridicat în onoarea și în memoria brutarilor ucraineni care au învins echipa reprezentativă “Luftwaffe”: vulturul german, unul din simbolurile Germaniei naziste, învins de un brutar ucrainean...

După evenimentele reale de la Kiev, din 9 august 1942, a fost realizat, în 1981, filmul “Drumul spre Victorie”, cu Michael Caine, Bobby Moore, Osvaldo Ardiles, Sylvester Stallone și Edson Arantes do Nascimento - Pelé, în roluri principale.

Citit 1689 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Septembrie 2023 04:40

2 comentarii

  • postat de Gogu
    Joi, 10 August 2023 09:00
    213.233.110.***
    Da, cenzura si restrictii si umilinte gen Eurovision cu rezultatul impus! Slava!
    0
    0
  • postat de Ivan
    Joi, 10 August 2023 08:14
    82.79.117.***
    Nimic nou in ziua de azi - sportivi si oameni de cultura sunt restrictionati si cenzurati in activitate si deplasare inclusiv de "statele democratice", pe criterii de nationalitate, domiciliu sau apartenenta politica. Slava!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.