Oameni de seamă. George Gallup, inițiatorul sondajelor de opinie

Oameni de seamă. George Gallup, inițiatorul sondajelor de opinie
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Sociologul american George Horace Gallup s-a născut în orășelul Jefferson, statul Iowa, pe 18 septembrie 1901.

În adolescență, livra lapte de la ferma familiei și își folosea salariul pentru a edita un ziar la liceu. A urmat apoi studii de psihologie și jurnalistică la Universitatea din Iowa City. În 1928, și-a luat doctoratul în filosofie, cu disertația "O nouă tehnică în stabilirea metodelor obiective de măsurare a interesului cititorilor pentru un cotidian".

La vârsta de 17 ani, Gallup a fost autor al unor studii de psihologie influențate de Gustave Le Bon, precum "Psihologia maselor".

În anii 1929-1935, a fost profesor de jurnalistică la diferite universități: Drake, Northwestern, Columbia. În perioada 1932-1947, în cadrul agenției de publicitate newyorkeze "Young and Rubicam", a luat contact mai îndeaproape cu munca editorială.

În 1935, a pus bazele Institutului pentru Opinia Publică de la Princetown, devenit un institut recunoscut pe plan mondial, prin așa-numitele "Gallup Polls" - studii de opinie publică bazate pe întrebări atent formulate, adresate unor eșantioane selecționate de populație.

În 1936, a fondat Institutul Britanic pentru Sondarea Opiniei Publice, iar în 1939 a pus bazele Institutului pentru Sondarea Audienței, având ca obiect de studiu audiența emisiunilor de radio, precum și popularitatea starurilor și impactul noutăților editoriale.

În acelaşi an, 1936, Institutul Gallup a repurtat primul său succes de răsunet, prevăzând victoria lui Franklin D. Roosevelt în alegerile prezidențiale din SUA. În 1948, institutul a prognozat în mod greșit alegerea lui Thomas Dewey, această eroare determinându-l pe Gallup să nu mai realizeze sondaje cu prea multă vreme înaintea alegerilor și, de asemenea, să nu ignore voturile indecișilor. În 1952, Institutul Gallup a prognozat corect alegerea lui Eisenhower. George Horace Gallup este fondatorul "Gallup International", un grup de 36 de unități independente de sondare a pieței și a opiniei publice, majoritatea în țările occidentale.

Printre lucrările publicate de Gallup se remarcă: "The Pulse of Democracy", "A New Technique for Measuring Interest", "Guide to Public Opinion Polls", "The Sophisticated Poll Watcher’s Guide".

George Horace Gallup a fost și editor al publicației "Gallup Almanach". A fost Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi.

A decedat pe 27 iulie 1984, la reședința sa de vară din Elveția.

Remember, colecție de articole

Oameni de seamă

Citit 525 ori Ultima modificare Luni, 18 Septembrie 2023 12:10

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.