Oameni de seamă. Edward Albee, un nume de referinţă în dramaturgie

Oameni de seamă. Edward Albee, un nume de referinţă în dramaturgie
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Dramaturgul american Edward Albee s-a născut pe 12 martie 1928, la Washington, fiind adoptat de Reed Albee, fiul lui Edward Franklin Albee, un mare om de teatru la aceea vreme. A crescut la Larchmont, New York, şi a urmat cursurile Liceului "Clinton", apoi pe cele ale Şcolii "Lawrenceville" din New Jersey, de unde a fost exmatriculat. A fost trimis apoi la Academia Militară "Valley Forge" din Wayne, Pennsylvania, de unde a fost dat afară în mai puţin de un an. A absolvit în cele din urmă, în 1946, The Choate School din Wallingford, şi-a continuat apoi studiile la Colegiul "Trinity" din Hartford, Connecticut, dar şi de aici a fost dat afară, în 1947, din cauza absenteismului.

A plecat de acasă încă din adolescenţă. Într-un interviu ulterior, a declarat că nu s-a simţit niciodată confortabil alături de părinţii adoptivi. La 20 de ani, s-a mutat la Greenwich Village, New York, unde a avut mai multe slujbe, înainte de succesul obţinut, în 1959, cu punerea în scenă a piesei "The Zoo Story", care a fost comparată cu "Krapp`s Last Tape" a lui Samuel Becket. Această piesă, alături de altele din perioada de debut, "The Sandbox" şi "The American Dream", prezintă influenţe ale teatrului absurdului, Albee fiind considerat deopotrivă lider al unei mişcări în teatrul american şi succesor al lui Arthur Miller, Tennesse Williams şi Eugen O`Neill.

În 1962, a debutat pe Broadway, cu piesa "Cui i-e frică de Virginia Woolf?" - distinsă ulterior cu Premiul Tony, acesta dovedind că este preocupat de analiza condiţiei umane în societatea modernă, de multe ori o analiză extrem de acidă. De asemenea, în opera sa apar elemente autobiografice, lucru evident în piese precum "Cui i-e frică de Virginia Woolf?" sau "Trei femei înalte". În aceasta din urmă, Albee a folosit detalii din propria viaţă.

Dramaturgul a fost distins cu trei premii Pulitzer, pentru piesele "A Delicate Balance", "Seascape" şi "Three Tall Women". În 2002, a scris "Capra sau cine este Silvia?" - piesă care i-a adus un nou Premiu Tony. A fost recompensat şi cu Premiul Special Tony pentru întreaga activitate, Medalia de Aur în Dramaturgie din partea Academiei Americane şi a Institutului de Arte şi Litere, distincţiile Kennedy Center, Medalia Naţonală în Arte ş.a.

A predat Artă dramatică la Universitatea din Houston.

Edward Albee este considerat un nume de referinţă în dramaturgia americană. Piesele sale de teatru, originale sau adaptate, jucate în lumea întreagă, sunt inspirate din realitate și au ca temă motivul înstrăinării și al incapacității de a comunica, folosind ca procedeu maniera teatrului absurd și a suprarealismului.

A decedat pe 16 septembrie 2016, la Montauk, în apropiere de New York.

Remember, colecție de articole

Oameni de seamă

Citit 566 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Septembrie 2023 11:18

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.