Oameni de seamă. Dimitrie Vatamaniuc, unul dintre cei mai importanți eminescologi
Foto: Maria Stanciu

Oameni de seamă. Dimitrie Vatamaniuc, unul dintre cei mai importanți eminescologi
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Dimitrie Vatamaniuc s-a născut la Sucevița, pe 25 septembrie 1920. A absolvit în 1947, Facultatea de Litere și Filosofie din Cluj. Zece ani mai târziu și-a susținut, la Institutul de Istorie, Literatură și Folclor al Academiei Române, teza de doctorat „Ioan Popovici Bănățeanu” (coordonator științific George Călinescu). După absolvire, a fost profesor de română, redactor, cercetător la Institutul de Istorie Literară și Folclor, lector la Universitatea din București, iar din 1964, șef de secție la Centrul de Documentare și Informare Științifică al Academiei Române, până în 1974, când a fost desființat. Din 1975, a funcționat la Muzeul Literaturii Române, preluând continuarea ediției integrale a operei lui Eminescu, fondată de Perpessicius în 1939 și întreruptă în 1963. A fost și director al Centrului pentru Studierea Problemelor Bucovinei din Rădăuți al Academiei Române, din 1992, redactor responsabil al revistei „Analele Bucovinei” și coordonator al „Enciclopediei Bucovinei în studii și monografii”.

Dimitrie Vatamaniuc este autorul unor studii monografice, printre care: „George Coșbuc. O privire asupra operei”, „Ioan Slavici și lumea prin care a trecut”, „Ioan Slavici. Opera literară”, „Ion Agârbiceanu”, „Ioan Slavici. Bibliografie”, „Lucian Blaga. Bibliografie”, „Lucian Blaga. Contribuții documentare” ș.a. A editat opera lui Ioan Slavici – în volume, în anii 1967-1987 – și G. Călinescu „Avatarii Faraonului Tla”.

Dimitrie Vatamaniuc este „unul dintre cei mai importanți eminescologi”, ocupându-se în mod special de publicistica poetului, dar și de manuscrisele eminesciene și de editarea critică a operei, continuând munca filologică a lui Perpessicius: „Caietele lui Eminescu. Mitologie și document”, „M. Eminescu. Opere” – volumele VII-XVI, între 1977-1993, „M. Eminescu. Opere fundamentale” – vol. I – VII, între 1999-2003.

Dimitrie Vatamaniuc a fost distins cu Premiul Academiei Române. La 28 iunie 2013, a primit, la Muzeul Național al Literaturii Române, din partea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, distincția „Eminescu ziaristul”, alături de alte personalități care au promovat publicistica lui Mihai Eminescu.

La data de 6 iunie 2001, Dimitrie Vatamaniuc a fost ales membru de onoare al Academiei Române. A mai fost ales membru al The International Academy „Mihai Eminescu” – 1998, India, al Centrului Internațional „Mihai Eminescu” – 2001, Chișinău.

A decedat la 4 iulie 2018.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 612 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Noiembrie 2023 13:47

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.