Oameni de seamă. Gogu Constantinescu, inventatorul sonicităţii

Oameni de seamă. Gogu Constantinescu, inventatorul sonicităţii
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Inventatorul român Gogu (George) Constantinescu s-a născut la Craiova, pe 4 octombrie 1881, fiind fiul unui profesor de matematică. Încă din copilărie, a manifestat interes pentru ştiinţă şi, în liceu, şi-a transformat camera într-un adevărat laborator de fizică şi chimie. A absolvit în anul 1904 Școala Națională de Poduri și Șosele din București, ca șef de promoție. În anii 1906-1908, a fost asistent la instituția absolvită.

În 1910, a plecat în Marea Britanie, unde a început să experimenteze o serie de invenții, iar în 1913 s-a aflat în Statele Unite ale Americii. Obținând cetățenia britanică, Gogu Constantinescu a fost în perioada 1914-1918 consilier al Amiralității Britanice.

Revenit în țară în 1919, a conferențiat la Academia Română despre sonicitate și a fondat Societatea "Sonica".

Considerat unul dintre marii inventatori ai lumii, Gogu Constantinescu are o operă științifică impresionantă, concretizată în brevete și invenții publicate în patru volume de "Patent Office" din Marea Britanie și în lucrări și studii apărute în prestigioase reviste științifice. A patentat circa 400 de brevete de invenție, în SUA, Danemarca, Elveția, Austria, Germania, Marea Britanie, Franța şi România. 

Majoritatea brevetelor sale sunt aplicații industriale ale noii științe pe care a descoperit-o și a fundamentat-o.

A elaborat o teorie a betonului armat și a executat construcții remarcabile din acest material (Cazinoul din Constanța, trei poduri peste Siret, Palatul Patriarhiei, Hotelul "Athénée Palace").

Tot lui i se datorează un convertor de cuplu pe baza căruia au fost realizate automobile și locomotive sonice, invenție pusă în practică la expoziția de la Wembley, în 1924, apoi la Salonul Automobilului de la Paris, din 1926. Între 1932 și 1934 a aplicat convertorul de cuplu la locomotivele și motoarele Malaxa.

A realizat o mașină de integrat ecuații diferențiale, precum și o serie de pompe de injecție și injectoare pentru motoarele Diesel. S-a preocupat și de transformarea energiei electrice în energie sonică și, invers, a energiei mecanice în energie calorică ș.a.

Ca o recunoaștere a meritelor sale în ştiința sonicității, o grupă a clasificării internaționale a brevetelor poartă numărul său: F16H33/12 - "Transmisia Constantinescu".

În februarie 1965, a fost ales membru titular al Academiei Române.

A decedat pe 11/12 decembrie 1965, la Coniston, Marea Britanie.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 702 ori Ultima modificare Vineri, 06 Octombrie 2023 10:40

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.