Oameni de seamă. Niels Bohr, fizician, laureat cu Premiul Nobel

Oameni de seamă. Niels Bohr, fizician, laureat cu Premiul Nobel
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Niels Bohr s-a născut la Copenhaga, pe 7 octombrie 1885. A studiat la universitatea din orașul natal, devenind licențiat în fizică, în anul 1909 și doctor în fizică, doi ani mai târziu.

Bazându-se pe teoriile lui Rutherford, Bohr a publicat modelul său privind structura atomică în anul 1913, introducând teoria potrivit căreia "neutronii se rotesc în jurul nucleului pe orbite restrânse și a explicat modalitatea în care atomii absorb și emit energie". Totodată, a introdus ideea că "un electron poate cădea de pe orbită cu energie ridicată pe o orbită cu energie scăzută, emițând un foton de energie discretă aceasta devenind baza pentru teoria cuantică". Cuantificarea orbitelor electronului a permis "interpretarea a numeroase fenomene ale fizicii atomului în special proprietățile spectroscopice ale hidrogenului". În anul 1916 a devenit profesor de fizică la Universitatea din Copenhaga, iar în anul 1920 a fost numit director al noului Institut de Fizică Teoretică.

Bohr a conceput "principiul complementarității: aceleași elemente pot fi analizate separat având câteva proprietăți contradictorii". De asemenea, Bohr a găsit "aplicații filozofice pentru acest principiu original". În anul 1933 a propus "o teorie a fenomenelor de dezintegrare nucleară, asimilând nucleul unei picături de lichid"

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a plecat în America, unde a lucrat la laboratorul secret de la Los Alamos din New Mexico.

După încheierea războiului, Bohr s-a întors la Copenhaga, fiind apărătorul folosirii pașnice a energiei nucleare.

Niels Bohr este autor al lucrărilor: "Teoria spectrelor și constituția atomului", "Teoria atomului și descrierea naturii". În sistemul periodic în segmentul în care sunt incluse metalele de tranziție se află elementul Bohrium (Bh), numit astfel în onoarea marelui fizician danez.

În anul 1945 a fost ales membru asociat al Academiei Daneze de Științe. Premiul Nobel pentru Fizică i-a fost decernat lui Niels Bohr în anul 1922 pentru serviciile sale în cercetarea structurii atomilor și a radiației emise de ei.

A decedat la Copenhaga, pe 18 noiembrie 1962.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 408 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Noiembrie 2023 13:47

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.