Salată de legume coapte

Salată de legume coapte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Toamna se numără... borcanele de zacuscă, murături și alte conservăreli. Iar rețetele sunt diverse și pot fi adaptate după preferințe. Iată cum să pregătești acasă un preparat gustos și potrivit pentru orice masă

Ingrediente: 1 dovlecel, 3 vinete mici, 1/2 conopidă, 250 g roșii cherry, 2-3 ardei grași galbeni, 2-3 ardei kapia, 1 căpățână usturoi, sare, ulei, ierburi aromatice (opțional)

Preparare: Se coc vinetele și ardeii. După ce s-au răcit, vinetele se curăță de coajă, iar la ardei se îndepărtează și cotoarele și semințele. Legumele se lasă la scurs într-o sită. Odată cu ele se coace și usturoiul, după care se lasă la înăbușit într-un recipient cu capac.

Dovlecelul se taie cubulețe și se coace într-o tigaie de fontă; se lasă la răcit. Tot în tigaie se coc și roșiile cherry (puțin, doar până când începe să crape coaja lor); se lasă la răcit. Conopida se desface buchețele și se coace în tigaie ori în cuptor, până se rumenește frumos și se înmoaie; se lasă la răcit.

Vinetele se taie bucăți, iar ardeii fâșiuțe și se adaugă în bol. Se pun și dovlecelul, buchețelele de conopidă, roșiile cherry. Se apasă ușor căpățâna de usturoi copt și răcit. Va curge o pastă groasă și dulceagă. Se adaugă sare (cca 1 linguriță rasă). Se adaugă 2-3 linguri ulei și se omogenizează totul. Se pune în borcane sterilizate corect în prealabil. Dacă doriți, puteți insera și ierburi aromatice printre straturile de legume coapte, în borcane (busuioc, cimbru, oregano). După ce salata de legume a fost așezată în borcane, se toarnă ulei cât să acopere legumele. Golurile de aer se scot prin introducerea cozii de linguriță în borcan, presând ușor legumele. Se înfiletează capacele, borcanele fiind puse la păstrat în cămară sau frigider.

Moduri variate de consum

Legumele se pot consuma ca atare, direct din borcan, pe post de salată rece, ori se pot transforma oricând într-o bază pentru alte preparate principale. Sau poți doar să le scoți din borcan și să le încălzești puțin, transformându-le într-o salată caldă. O altă variantă este să le blenduiești, devenind un delicios sos de legume coapte, sau să le încorporezi în supe-creme dense, numai bune de încălzit zilele friguroase de toamnă târzie ori iarnă. Nu în cele din urmă, mai există opțiunea să le combini cu paste, cu orez sau cu o salată de cartofi.

Citit 551 ori Ultima modificare Vineri, 13 Octombrie 2023 23:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.