140 de ani de la inaugurarea Castelului Peleș
Foto: Maria Stanciu

140 de ani de la inaugurarea Castelului Peleș
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În anul 1873, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen începe înălțarea Castelului Peleș, la Sinaia, după planurile arhitectului de școală germană Wilhelm von Doderer. După anul 1876, șantierul i-a fost încredințat lui Johannes Schultz.

Inaugurarea oficială a Castelului Peleș a avut loc pe 7 octombrie 1883, dar construcția a fost continuată cu transformări și amplificări executate în anii 1893-1914, de către arhitectul Karl Liman, care a definitivat lucrările în stilul neorenașterii germane. Același arhitect avea să supravegheze și șantierul Castelului Pelișor, realizat în perioada 1889-1903, care va deveni reședința principelui Ferdinand și a principesei Maria.

La Castelul Peleș sunt dominante profilurile ascuțite, fragmentarea compoziției fațadelor, abundența lemnului sculptat și a elementelor decorative. Influențele saxone pot fi observate pe fațadele curții interioare, în ornamentele similare arhitecturii alpine caracteristice Europei de Nord, și în frescele alegorice pictate de mână. Decorațiile interioare reflectă influența barocă în lemnul masiv lucrat cu măiestrie și țesăturile de excepție.

Castelul Peleș are 160 de camere, în care sunt expuse obiecte de mare valoare artistică și memorială, și un turn central cu o înălțime de 66 de metri. La momentul inaugurării, era una dintre cele mai moderne clădiri ale timpului și primul castel alimentat integral cu energie electrică.

După decesul lui Carol I, primul rege al României, Castelul Peleș i-a revenit regelui Ferdinand, care l-a lăsat mai departe moștenire în mod direct regelui Mihai I, alături de întregul domeniu regal Sinaia. Singurul rege care a locuit efectiv în Castelul Peleș a fost Carol I; regele Ferdinand și regele Mihai au locuit în castelele Pelișor și Foișor. Castelul Peleș a fost permanent folosit de regi pentru evenimente de stat și private.

După abdicarea forțată a regelui Mihai, în 1947, regimul comunist i-a confiscat toate proprietățile, Castelul Peleș fiind declarat muzeu de stat în 1953 și deschis pentru vizitare. În perioada 1975-1990, Castelul Peleș a fost închis pentru a fi restaurat.

Decizia de retrocedare a Peleșului și Pelișorului către Casa Regală a României a fost semnată de către ministrul Culturii Adrian Iorgulescu, pe 1 martie 2007. Conform unui memorandum negociat cu Casa Regală de către reprezentanți ai Guvernului, regele Mihai I și reprezentanții familiei regale au renunțat la drepturile asupra tuturor bunurilor mobile din interiorul castelelor Peleș, Pelișor și Foișor, acestea fiind donate poporului român. Casa Regală s-a obligat să nu mai solicite niciodată retrocedarea bunurilor mobile din domeniul Peleș.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 648 ori Ultima modificare Marți, 10 Octombrie 2023 13:13

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.