Oameni de seamă. John Le Carre, celebru autor de romane de spionaj

Oameni de seamă. John Le Carre, celebru autor de romane de spionaj
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Scriitorul britanic John Le Carre s-a născut (David John Moire Cornwell) pe 19 octombrie 1931, în localitatea Poole. A urmat Sherborne School din Dorset, apoi a studiat literatura germană la Universitatea din Berna (Elveția) timp de un an (1948-1949) și a obținut licența în limbi moderne la Colegiul Lincoln de la Universitatea Oxford. A predat limbile franceză și germană la Colegiul Eton, în anii 1956-1958, după care, în 1959, a îmbrățișat cariera de ofițer de informații al Serviciului Secret britanic MI5, timp de zece ani (1950-1960). În 1960, s-a transferat la Serviciul de informații externe - MI6, lucrând ca secretar II la Ambasada britanică din Bonn, iar ulterior în calitate de consul politic la Hamburg. În 1964 părăsește Serviciul Secret MI6, pe fondul scandalului generat de Kim Philby, agent dublu britanic, care transmisese inamicului liste ale ofițerilor din serviciul britanic.

John Le Carre a descoperit apetitul pentru scris în timp ce se afla la post și lucra sub acoperire diplomatică. Astfel au apărut primele trei romane ale sale, care zugrăveau personajul principal, George Smiley: "Call for the Dead" (1961), "A Murder of Quality" (1962) și "The Spy Who Came In From the Cold" (1963). Acest din urmă roman avea să fie principala carte de vizită și a fost recompensat cu Premiul "British Crime Writers Association Gold Dagger". Din 1964, s-a dedicat exclusiv scrisului, publicând titluri care aveau să-l impună ca autor de referință: "The Looking Glass War", "The Honourable Schoolboy", "The Little Drummer Girl", "The Tailor of Panama", "A Delicate Truth". Cariera sa se întinde pe șase decenii și cuprinde 26 de cărți publicate.

Unele dintre scrierile sale au fost adaptate pentru micul și marele ecran, cea mai cunoscută publicului fiind "Tinker Tailor Soldier Spy". Au urmat și alte ecranizări, precum: "Russia House", "The Tailor of Panama", "A Most Wanted Man", "The Little Drummer Girl" ș. a.

"The Pigeon Tunnel" - apariție 2016 - este o carte de memorii atipică, fiind schițate sub forma unor povestiri momente marcante ale carierei și vieții sale. În 2019, a publicat "Agent Running in the Field", povestea captivantă a lui Nat, un veteran de 47 de ani al Serviciului Secret de Informații britanic MI6, chemat pentru încă o misiune într-o perioadă marcată de Brexit.

John Le Carre a fost recompensat cu "Somerset Maugham Award", cu distincția Comandor al Ordinului Artelor și Literelor al Franței, "Medalia Goethe" a Institutului "Goethe" din Germania, cu "Olof Palme Prize", în 2020, donând acest ultim premiu, de 100.000 de dolari, Organizației "Medicins sans Frontieres".

A decedat pe 12 decembrie 2020, în orăşelul Truro (Anglia).

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 600 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Noiembrie 2023 13:46

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.