Oameni de seamă. Canaletto, cel mai faimos pictor de "vedute" al secolului al XVIII-lea

Oameni de seamă. Canaletto, cel mai faimos pictor de "vedute" al secolului al XVIII-lea
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Pictorul peisagist italian Canaletto (Giovanni Antonio Canal) s-a născut la Veneția, pe 28 octombrie 1697, fiind fiul unui pictor-scenograf. La începutul carierei, a pictat decoruri în atelierul de la Roma al tatălui său, sub influența lui Giovanni Paolo Panini.

Din 1720, s-a dedicat picturii pentru tot restul vieții. A început să picteze viața de zi cu zi a orașului și a oamenilor săi, devenind cel mai faimos pictor de «vedute» (vederi de orașe) al secolului al XVIII-lea.

A călătorit o perioadă în Polonia și Germania. După ce s-a întors la Roma, a început să picteze în stilul topografic care l-a făcut faimos. Toate lucrările sale implică o linie de perspectivă cu sens nu numai iluzionistic, ci și estetic.

Prima sa lucrare cunoscută, semnată și datată este "Architectural Capriccio", din 1723, aflată într-o colecție privată. Studiind cu bătrânul Luca Carlevaris, pictor de peisaje urbane cu talent moderat, a devenit rapid egalul maestrului său. Pictorii care l-au influențat au fost Carlevaris și Jaspar van Wittel (Vanvitelli), dar superioritatea lui Canaletto față de aceștia a fost recunoscută rapid de contemporanii săi. În anul 1725, a realizat splendida capodoperă "Stone Mason's Yard", lucrare care se află din 1729 la Galeria Națională din Londra.

Canaletto a dobândit o largă clientelă în Anglia, prin intermediul impresarului irlandez Owen Mac Swiny și prin Joseph Smith, un negustor care lucra la Veneția și care a devenit consul britanic în 1744. Colecția personală a lui Joseph Smith cuprindea 54 de picturi și 140 de desene când i-a fost vândută regelui George al III-lea. O parte importantă dintre aceste lucrări se află și astăzi în colecția de artă regală de la Windsor.

În perioada 1745-1755, Canaletto a locuit în Anglia, pictând de multe ori Tamisa și podurile sale, multe case de la țară și castelele Warwick și Badminton.

S-a întors la Veneția după anul 1755. Copleșit de comenzi, a recurs din ce în ce mai des la ajutoare, având mai mulți imitatori, dintre care cel mai abil a fost Antonio Visentini.

În 1763, Canaletto a fost numit președinte al Academiei de Pictură și Sculptură din orașul natal, Veneția.

A decedat la 19 aprilie 1768, la Veneția.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 497 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Noiembrie 2023 13:45

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.