Oameni de seamă. Dimitrie Paciurea, "Luchianul sculpturii românești"

Oameni de seamă. Dimitrie Paciurea, "Luchianul sculpturii românești"
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Dimitrie Paciurea, sculptor, grafician, acuarelist și profesor, s-a născut pe 1 noiembrie 1873, la București. A absolvit Şcoala de Arte şi Meserii București, secţia Mecanică, apoi Sculptură, în 1894. A mai studiat la Şcoala de Arte Decorative şi Industriale de la Paris şi Şcoala de Belle-Arte, dar şi la Academia Julian.

Împreună cu Constantin Brâncuși, Paciurea este una din figurile cele mai atipice din arta românească, el fiind și cel mai important sculptor român din prima jumătate a secolului al XX-lea. A fost supranumit de criticii de artă "Luchianul sculpturii românești". A realizat numeroase portrete și câteva proiecte monumentale și a fost creatorul unor noi forme în sculptură și desen, devenind astfel o personalitate de prim rang și fără echivalent în arta autohtonă și cea europeană. Seria "Himerelor", pe care le-a realizat începând din anul 1920, domină întreaga creație a sculptorului.

Portretele pe care le-a lucrat mai ales în perioada 1906-1907 au fost caracterizate de o profunzime a analizei psihologice, precum și de o lipsă de convenționalism. Critica de artă a timpului a remarcat modelajul pasional pe care l-a preluat de la Auguste Rodin.

A avut atât expoziţii personale, cât şi de grup. Dintre expoziţiile personale merită menționate cele de la Ateneul Român (1907, 1922), Muzeul "Aman" (1930), Pavilionul Artelor (1932), Muzeul Naţional de Artă al României - retrospectivă (1957, 1973).

Debutul său ca sculptor a fost fulminant, cu faimosul "Gigant", parte a ansamblului sculptural al "Grotei fermecate", expus la Expoziția Generală Română din Câmpia Filaretului, astăzi Parcul "Carol I" din București. Cariera i-a fost marcată la începuturi de o primă etapă în care a realizat cu precădere portrete, busturi și câteva monumente funerare. Dimitrie Paciurea a avut parte apoi de o perioadă foarte fecundă, care a pregătit apariția "Himerelor", expuse din anul 1921 și încununate cu Premiul Național din 1927 pentru "Himera văzduhului", suprema sa lucrare.

Dintre lucrările sale monumentale amintim: "Omul primitiv", "Gigantul" (frontonul Muzeului "Grigore Antipa" - distrus), "Christ încoronat cu spini", "Sfinxul", "Zeul Pan" (Academia României din Roma, Italia), seria "Himere".

În anul 1932 a fost organizată o expoziție retrospectivă sub egida Ministerului Artelor la Pavilionul Artelor, București, la doar câteva luni de la decesul artistului. În același an s-a fondat Bursa "Paciurea".

S-a stins din viață pe 14 iulie 1932, la București.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 568 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Noiembrie 2023 21:37

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.