Remember. Pier Paolo Pasolini (1922-1975)

Remember. Pier Paolo Pasolini (1922-1975)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Pier Paolo Pasolini, cineast, poet și romancier italian, s-a născut pe 5 martie 1922, la Bologna, fiind fiul unui ofițer de armată

A urmat cursurile Universității din Bologna, studiind istoria artei și literatura. În cinematografie s-a remarcat ca scenarist și regizor de film, fiind recunoscut și premiat pe plan internațional. Viaţa la Roma în anii 1950 i-a furnizat material pentru primele două romane, "Ragazzi" (1955) și "O viață violentă" (1959), despre viața hoților și a lumii interlope romane.

Cel mai cunoscut film al lui Pasolini, "Evanghelia după Matei", este o relatare austeră, în stil documentar, a vieții și martiriul lui Isus Hristos. Au urmat "Șoimii și vrăbiile", "Oedip Rex" și "Medea". Folosirea erotismului, violenței și depravării ca vehicule pentru speculațiile sale politice și religioase, în filme precum "Teorema" și "Porcile", l-a adus în conflict cu elementele conservatoare ale Bisericii Romano-Catolice.

S-a aventurat apoi în erotismul medieval, cu "Il Decamerone" și "The Canterbury Tales", dar a publicat și numeroase volume de poezie și critică literară. A fost asasinat pe 2 noiembrie 1975, în circumstanțe neclarificate complet nici astăzi.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 582 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 Noiembrie 2023 00:25

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.