Iahnie de fasole cu ciolan afumat

Iahnie de fasole cu ciolan afumat
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Multă lume nu știe cum se face o iahnie de fasole cu ciolan și merge pe bâjbâite, de frică sa nu rămână vreunul dintre componente nefiert

Calea clasică este cea care durează cel mai mult: fierberea ciolanului timp de 3-4 ore, urmată de adăugarea boabelor de fasole înmuiate (hidratate) bine peste noapte și opărite separat într-o primă apă (menită să ne scape de substanțele ce dau balonare și gaze).

Ingrediente: un ciolan afumat de 1,5 kg (cu tot cu os), 500 g fasole uscată, 2 morcovi mari, 3 cepe, 1 rădăcină păstârnac, 2-3 linguri cu bulion, 3 foi de dafin, sare, piper, cimbru, mărar sau pătrunjel (opțional).

Preparare: Se spală bine fasolea și se lăsă în apă rece o oră, să se umfle. Dacă nu avem timp, o fierbem direct și aruncăm apa de două ori, pentru înlăturarea toxinelor. În oala sub presiune punem la fiert, 40 minute, fasolea alături de un morcov ras, o ceapă tocată, sare și o foaie de dafin. Când oprim focul, așteptăm să scadă presiunea în vas, deschidem capacul și luăm cu o spumieră cea mai mare parte din boabele de fasole fiartă, pe care le vom folosi la mâncărica noastră. Din restul de boabe și zeamă putem face o supă de fasole (mai ales dacă mai fierbem în supă și câteva bucățele de ciolan afumat). Separat, punem într-o oală puțin ulei în care călim celelalte două cepe, morcovul și păstârnacul, tocate sau date pe răzătoare.

Când ceapa devine aurie, adăugăm bucăți de ciolan afumat, pe care le rumenim puțin, amestecând din când în când. Adăugăm 3-4 polonice de supă în care a fiert fasolea, 2-3 linguri cu bulion, apoi boabele scurse, foaia de dafin, piper, puțin cimbru, sare/delikat și lăsăm să mai fiarbă până scade zeama. Această operațiune o putem executa în cuptor. Oprim focul și presărăm, adițional, mărar sau pătrunjel tocate mărunt. Se servește caldă, cu ceva acru, murături sau salată de varză murată.

Citit 917 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 Noiembrie 2023 13:47

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.