Sfecla roșie, un superaliment cu multiple beneficii

Sfecla roșie, un superaliment cu multiple beneficii
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Sfecla roșie, leguma de sezon, este considerată un superaliment, având o multitudine de beneficii pentru sănătate. Nutriționistul Mihaela Bilic a subliniat că trebuie să fim atenți la câteva aspecte care pot avea un impact asupra persoanelor cu afecțiuni renale.

”Sfecla, o legumă de sezon cu multe beneficii pentru sănătate. Sfecla roșie este ingredientul principal din faimosul borș rusesc și a devenit celebră în anii ‘50 pentru efectul detox și anticancer. Condamnată pe nedrept că ar conține mult zahăr, sfecla roșie are doar 47 cal/100 g și este prietena siluetei. Cu indice glicemic scăzut și un conținut de glucide de 8,5 la sută, sfecla e hrănitoare și poate fi consumată și de persoanele cu diabet. Aportul mare de fibre o recomandă pentru cei cu probleme de constipație, stimulează tranzitul intestinal și reduce absorbția colesterolului din alimente. O singură avertizare: dacă aveți predispoziție la gută sau calculi renali, evitați excesul de sfeclă, conține mulți oxalați”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Printre beneficiile sfeclei roșii, amintim că poate fi ridicată la rangul de aliment antianemic pentru că este bogată în acid folic și minerale (potasiu, calciu, magneziu și fier). Conține mult betacaroten și vitamina C cu efect tonic și revitalizant, zinc și seleniu cu rol în creșterea imunității și a rezistenței la boli.

”Sfecla este o sursă importantă de nitrați cu efect pozitiv asupra tensiunii arteriale și performanței sportive. 120 ml suc de sfeclă reduce tensiunea cu 10 mm Hg. Același pahar cu suc de sfeclă crește cu 20 la sută performanța fizică și scade consumul de oxigen necesar pentru efort. Pigmenții care dau culoarea roșu-violet îi conferă proprietăți antitumorale, antiinflamatoare și antioxidante, de eliminare a toxinelor din organism. Sfecla stimulează funcționarea ficatului, rinichilor, vezicii biliare, splinei și tubului digestiv, iar sucul de sfeclă e folosit ca energizant în recuperarea după boli. Pigmenții din sfeclă rămân stabili în tractul digestiv, iar aciditatea și temperatura crescută de la gătit nu-i afectează. Sunt folosiți drept coloranți alimentari, cu ei putem colora murături, orez, ouă fierte sau cartofi. Inclusiv urina poate fi colorată în roșu după ce am mâncat sfeclă. Poate fi consumată crudă, fiartă sau la cuptor, sub formă de borș, garnitură pentru carne și legume sau în salată cu hrean și oțet. Sfecla este o legumă polivalentă plină de nutrienți valoroși, faceți din ea vedeta sezonului de toamnă”, a scris nutriționistul.

Citit 9619 ori Ultima modificare Duminică, 12 Noiembrie 2023 12:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.