Oameni de seamă. Eremia Grigorescu, eroul de la Mărășești

Oameni de seamă. Eremia Grigorescu, eroul de la Mărășești
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Eremia-Teofil Grigorescu, general și comandant de armată, s-a născut pe 28 noiembrie 1863, în orașul Târgu Bujor, județul Galați. A urmat școala primară și gimnaziul la Liceul "Vasile Alecsandri" din Galați, apoi s-a înscris la cursurile Liceului Național din Iași. În 1882, a absolvit Școala de Ofițeri de Infanterie și Cavalerie din București, iar în 1886, Școala Specială de Artilerie și Geniu.

În timpul Primului Război Mondial, în octombrie 1916, aflându-se la comanda Diviziei 15 Infanterie, a stăvilit înaintarea forțelor inamice, în bătălia de la Oituz. Cu acest prilej, generalul Eremia Grigorescu a lansat lozinca "Pe aici nu se trece", impunându-se prin tehnica și educația sa militară, iar marea unitate şi-a câștigat renumele de "Divizia de fier". În timpul bătăliei de la Mărășești, din iulie - august 1917, Grigorescu și-a condus armata la victoria ce avea să-l consacre definitiv în galeria marilor conducători de oști din istorie.

Pentru calitățile sale militare, a fost decorat cu Ordinul "Mihai Viteazul", "Legiunea de onoare" și "Companion of the Bath".

S-a stins din viață pe 21 iulie 1919, la București, ulterior fiind reînhumat în Mausoleul de la Mărășești.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 654 ori Ultima modificare Luni, 27 Noiembrie 2023 10:47

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.