Oameni de seamă. Jacques Chirac, figură marcantă a politicii internaționale

Oameni de seamă. Jacques Chirac, figură marcantă a politicii internaționale
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Politicianul francez Jacques René Chirac s-a născut pe 29 noiembrie 1932, la Paris. A trecut prin școli superioare care asigură o promovare socială rapidă, Institutul de Studii Politice și Școala Națională de Administrație. Și-a satisfăcut serviciul militar în timpul războiului franco-algerian.

A devenit premier la vârsta de 41 de ani. Și-a creat propriul partid, iar în 1974 a devenit primar al Parisului, funcție pe care a deținut-o vreme de 18 ani, timp în care cariera sa politică a fost zguduită de numeroase scandaluri, inclusiv de corupție. A fost președinte al Franței vreme de două mandate, între 1995 şi 2007, perioadă în care Franța a aderat la moneda unică europeană. A fost al doilea cel mai longeviv președinte francez de după Al Doilea Război Mondial, după Francois Mitterrand.

Conservatorul Chirac a început politica fiind suspect de comunism: a semnat Chemarea de la Stockholm și a vândut ziarul comunist "L'Humanité", fapt care a fost mai târziu o problemă când s-a înscris la academie pentru a deveni ofițer militar. Astfel, deși meritele sale academice îl situau pe primul loc, armata a aranjat să intre ultimul, asigurându-i rolul de soldat.

România a avut în Jacques Chirac un avocat neobosit al aderării la Alianța Nord-Atlantică, în timpul summitului de la Madrid, din 1997, unde a pledat pentru întărirea flancului sudic al NATO prin includerea României, însă demersurile sale nu au avut succes. A vizitat România în primul său mandat, în 1997, ocazie cu care a ținut un discurs memorabil în Parlamentul de la București, evocând apropierea culturală dintre cele două țări, vorbind cu emoție despre integrarea în marea cultură franceză a lui Ionescu, Cioran, Brâncuși şi Enescu.

A fost artizanul unor reforme care au inclus reducerea mandatului prezidențial de la șapte la cinci ani. S-a opus vehement intervenției americane din Irak, în 2003. Și-a legat numele de câteva inițiative memorabile, printre care recunoașterea responsabilității francezilor în persecutarea și deportarea evreilor.

A fost o prezență marcantă în politica internațională, încrezător că Franța are un cuvânt important de spus în lume.

A încetat din viață pe 26 septembrie 2019, la Paris.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 517 ori Ultima modificare Marți, 28 Noiembrie 2023 23:41

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.