Oameni de seamă. Henri Mathias Berthelot, generalul francez cu suflet de român

Oameni de seamă. Henri Mathias Berthelot, generalul francez cu suflet de român
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Henri Mathias Berthelot s-a născut pe 7 decembrie 1861, la Feurs, Franţa. A absolvit cursurile Şcolii Militare de la Saint-Cyr şi pe cele ale Şcolii Superioare de Război din Paris. A urcat toate treptele ierarhiei militare până la gradul de general de divizie.

A deţinut mai multe funcţii, printre care cea de secretar al Comitetului de Stat Major, subşef al Marelui Stat Major, comandant al Sectorului "Soisson", al Diviziei 33 Infanterie de rezervă, al Corpurilor 3 şi 32 Armată. Şi-a făcut practica de ofiţer subaltern în armata colonială din Algeria, în 1883. A fost, totodată, principalul colaborator al mareşalului Joffre la elaborarea planului de operaţii cu care Franţa s-a angajat în Primul Război Mondial. După izbucnirea războiului, a luptat la frontierele nordice ale Franţei, în august 1914, în bătăliile de la Marna, Soissons, Champagne şi Verdun.

Decizia Franţei de a trimite în România o misiune militară, ca urmare a cererii exprimate de Guvernul Brătianu, fusese luată în septembrie 1916. Generalul Henri-Mathias Berthelot a fost conducătorul Misiunii militare franceze care a participat activ, începând din 1916, la acţiunea de reorganizare a armatei române, insuflând încredere şi contribuind la buna desfăşurare a refacerii acesteia.  Biruinţele de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz din iulie-septembrie 1917 au fost rezultatul reorganizării armatei române realizate de generalul Berthelot.

Pe 3 octombrie 1916, Misiunea franceză era primită în gara Periş de înalte oficialităţi române, în frunte cu regele Ferdinand şi cu prim-ministrul Ion I.C. Brătianu. Generalul Berthelot a fost numit consilier militar al regelui Ferdinand. Misiunea militară franceză avea să fie prezentă în România timp de 18 luni şi a fost nevoită să părăsească ţara pe 9 martie 1918.

Pentru meritele sale, generalul Berthelot a fost declarat Cetăţean de Onoare al României, pe 21 mai 1917, în şedinţa solemnă a Parlamentului de la Iaşi. Pe 23 iulie 1917 i-a fost înmânat, de către regele Ferdinand, Ordinul militar ''Mihai Viteazul'', pentru merite deosebite ''în conducerea operaţiunilor militare din 1916 şi reorganizarea armatei române în 1917''. Pe 5 iunie 1926, Henri Mathias Berthelot a devenit membru de onoare al Academiei Române.

A încetat din viață la 29 ianuarie 1931, la Paris.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 795 ori Ultima modificare Joi, 07 Decembrie 2023 11:04

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.