Prăjitura deșteaptă

Prăjitura deșteaptă
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Ingrediente: 8 ouă proaspete, 300 g zahăr, 250 g margarină (sau unt), 225 g făină, 1 litru lapte călduț, 2 pliculețe zahăr vanilat

Preparare: Margarina sau untul se topesc la microunde sau la foc mic și se lasă la răcit. Se separă albușurile de gălbenușuri. Într-un castron mai mare, se pun gălbenușurile și peste ele se adaugă zahărul și zahărul vanilat, amestecând bine până se încorporează toate și își dublează volumul. Apoi se toarnă margarina (sau untul) topit și răcit. Se amestecă din nou bine de tot, adăugând făina cernută, și se continuă amestecarea până se încorporează toată făina, apoi se toarnă încet și cu grijă laptele călduț amestecând încontinuu până se obține o compoziție mai subțire decât cea pentru clătite. Albușurile se bat cu un praf de sare și se încorporează ușor în aluatul de mai sus. Se obține o compoziție de consistența unei smântâni care se toarnă în tava unsă cu unt și tapetată cu făină exact așa cum este. Se pune în cuptorul încins cam 45-50 de minute. Foarte important este ca în timpul coptului să nu se deschidă deloc ușa cuptorului! Abia după 45 de minute se poate deschide. Dacă pe deasupra arată ca un pandișpan și se ține de marginile tăvii, atunci e gata, daca nu, o mai lași un pic la copt. Se va lăsa să  se răcească complet (cel puțin 3 ore sau peste noapte chiar), altfel nu se taie bine.

„Prăjitura deșteaptă” sau „Prăjitura inteligentă” se numește în acest fel pentru că punem la cuptor o compoziție lichidă, iar când este gata, rezultă o prăjitură cu trei straturi separate, două de blat și o cremă delicioasă în mijloc. E minunat că această prăjitură își alege singură straturile. Este ușor de făcut și este foarte delicioasă, fiind pe placul celor mici și mari din familie, care preferă dulciurile făcute în casă.

Citit 1992 ori Ultima modificare Duminică, 07 Ianuarie 2024 12:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.