Remember. Anastase Simu (1854-1935)

Remember. Anastase Simu (1854-1935)
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Academicianul român Anastase Simu s-a născut pe 25 martie 1854, la Brăila. Și-a luat licența în drept la Paris și doctoratul în științe politice și administrative la Bruxelles. A fost secretar al Legației României din Berlin și apoi senator de Brăila, membru în Consiliul Consultativ al Artelor din Ministerul Instrucțiunii Publice, membru al Ateneului Român și membru de onoare al Academiei Române.

A început să se intereseze de colecționarea lucrărilor de artă și adesea călătorea pentru a aduna cât mai multe piese. Lucrări semnate de mari pictori și sculptori străini și români se aflau în proprietatea lui: Renoir, Courbet, Gericault, Delacroix, Grigorescu, Luchian, Petrașcu, Brâncuși, Paciurea. Astfel, pe 21 mai 1907 a fost pusă piatra de temelie a Muzeului "Simu", care a funcționat până în anul 1960, când a fost dărâmat de autoritățile comuniste.

O parte din această colecție se află astăzi la Muzeul Național de Artă al României, iar o alta în colecția "Simu" de la Pinacoteca București. Colecția cuprindea circa 1.200 de piese de pictură, grafică, sculptură, artă decorativă. S-a stins din viață pe 28 februarie 1935, la București.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 440 ori Ultima modificare Marți, 27 Februarie 2024 17:21

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.