Salată de pui cu ghimbir

Salată de pui cu ghimbir
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Salata de pui cu ghimbir este o rețetă asiatică delicioasă, din bucătăria chinezească, rapidă, simplă și foarte ușor de pregătit, fără pași complicați. Ai nevoie doar de câteva ustensile: 2 boluri (unul mai mic și altul mai mare), 1 cuțit, 1 tigaie antiaderentă, 1 lingură, 1 tocător, 1 pensulă de bucătărie, ustensile pentru salată.

Ingrediente: piept de pui fără os și piele, sare, piper, cimbru, 30 ml ulei de măsline; ghimbir, salată verde, 50 g rucola, 20 ml oțet balsamic, ½ linguriță de miere, 1 grepfrut.

Preparare: Spală pieptul de pui. Folosește șervețele de bucătărie pentru a absorbi apa. Feliază pieptul în fâșii de aproximativ 2 centimetri.

Prepară un mix de condimente din sare, cimbru, piper și 10 ml ulei de măsline. Cu o pensulă de bucătărie, întinde mixul de condimente pe toată suprafața bucăților de pui. Lasă pieptul să se odihnească la frigider timp de 30-60 de minute. După ce puiul a stat în mixul de condimente, scoate-l de la frigider și lasă-l să fie pătruns de toate aromele condimentelor.

Pune la încins o tigaie antiaderentă. Când tigaia s-a încins, adaugă un strop de ulei. Rumenește bucățile de pui 6-7 minute pe fiecare parte, până când prind o crustă aurie. Scoate pieptul din tigaie și lasă-l să se răcească până când poți să îl atingi. Taie fâșiile în cubulețe, după preferința proprie (cubulețele de carne vor sta peste salată).

Spală și curăță de coajă o bucată de ghimbir. Dacă ai ales un ghimbir mai mare, păstrează pentru această rețetă doar 30 g. Taie ghimbirul în bucățele de o dimensiune potrivită, nici prea mici, nici prea mari. Spală o salată verde și 50 g rucola. Scurge-le foarte bine de apă și rupe-le în bucăți mai mici cu mâinile. Folosește un cuțit, dacă nu vrei să te murdărești.

Pune într-un bol 20 ml ulei de măsline și amestecă-l cu un tel până când se albește. Adaugă peste ulei 20 ml oțet balsamic și ½ linguriță de miere. Amestecă bine compoziția până când obții un sos omogen și ușor lichid.

Pentru asamblarea salatei, pune într-un bol încăpător cubulețele de piept de pui, frunzele de salată verde, rucola și ghimbirul. Curăță un grepfrut și adaugă 3-4 felii mărunțite în salată. Adaugă deasupra sosul și amestecă bine cu ustensilele pentru salată.

Este un preparat versatil, care merge servit cu ușurință vara, datorită aromei ușor dulci de la miere. La fel de bine se poate servi și pe timpul iernii, ghimbirul aducând o notă ușor festivă.

Beneficiile ghimbirului pentru sănătate

Proprietăți antimicrobiene

Ghimbirul conține substanțe care luptă cu germenii, în special cu bacteriile E.coli și shigella, dar și cu bacteriile din cavitatea bucală care produc gingivita și paradontoza. Gingerolul este componenta bioactivă din ghimbir cu cele mai importante beneficii medicinale. El este principalul responsabil pentru efectul benefic împotriva infecțiilor.

Calmează greața

Ghimbirul calmează greața indusă de sarcină, dar și de răul de mașină sau de avion. Există deja suplimente alimentare pentru răul de mișcare care conțin substanțe din ghimbir. În cazul sarcinii, studiile arată că nu este însă eficient împotriva episoadelor de vărsături.

Este antiinflamator

Ghimbirul ajută la tratarea simptomelor osteoartritei și artritei reumatoide. Industria medicamentoasă îl folosește pentru unguente sau plasturi cu aplicare locală. Acțiunea antiinflamatoare a ghimbirului se păstrează și când acesta este ingerat.

Citit 429 ori Ultima modificare Sâmbătă, 09 Martie 2024 11:46

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.