Remember. Piotr Leonidovici Kapița (1894-1984)

Remember. Piotr Leonidovici Kapița (1894-1984)
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Fizicianul rus, cercetător al atomului, Piotr Leonidovici Kapița, s-a născut pe 26 iunie/8 iulie 1894, la Kronstadt, Sankt Petersburg. Deşi despre Kapița se spune că ar fi rus, tatăl său era originar din Basarabia, iar numele duce clar la o origine românească, ceea ce devine şi mai evident dacă adăugăm că marele savant vorbea limba română la fel de bine ca un român get-beget.

Kapița a studiat la Petrograd, la Facultatea de Electromecanică (Institutul Politehnic). Între 1915 și 1916 a participat și la Primul Război Mondial, ca șofer de ambulanță, transportând mii de răniți. După război, în anul 1918, Kapița a devenit profesor la Facultatea de Fizică și mecanică iar în 1923, pe când se afla în Occident, a devenit doctor în științe.

În 1945, în Uniunea Sovietică au început lucrările pentru crearea armelor atomice. Refuzul lui Kapița de a participa la crearea bombei atomice a dus la demisia și înlăturarea sa din cadrul cercetărilor științifice și în decurs de 8 ani s-a aflat în arest la domiciliu.

A pus bazele noii direcții a electronicii de mare putere, considerat primul pas în calea spre dobândirea energiei termonucleare.

În anul 1978, fizicianul de geniu Piotr Kapița a fost distins cu Premiul Nobel, pentru remarcabila sa activitate de cercetare.

A încetat din viață pe 8 aprilie 1984, la Moscova.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 333 ori Ultima modificare Duminică, 07 Aprilie 2024 18:33

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro