Raiul maşinuţelor

Raiul maşinuţelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* De ieri, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi, un colecţionar îşi expune machetele de maşini şi de jucării *

Sute de mii de euro, atât ar valora maşinile unui colecţionar, dacă acestea ar fi adevărate, în carcase şi osii. Nici aşa, în miniatură cum sunt, machetele sutelor de vehicule, strânse de Ştefan Burfete încă de pe când era copil, nu sunt deloc de lepădat. Expoziţia deschisă ieri la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, cuprinzând în jur de 700 de machete, este o adevărată bijuterie.

Broscuţa Volkswagen se dă în spectacol

Manager al unui circ din Praga, impresar de spectacole sau al unor circuri din România, pasionat de fotografie, Ştefan Burfete este un ceh cu rădăcini româneşti.

Colecţia sa de maşini de curse, maşini de poliţie, auto-cisterne, autobuze, ambulanţe, motociclete, locomotive, tractoare, maşini de epocă sau camioane, adunate din diferite colţuri ale Europei, este impresionantă.

Vizitatorii vor descoperi cu plăcere un stand dedicat Broscuţei de la Volkswagen, precum şi câteva modele de Dacia (FOTO 2) - printre care şi Dacia „varianta căruţă”, confecţionată chiar de proprietarul acestei colecţii.

Obiecte confecţionate în lagăre

Două piese, din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, au o valoare specială pentru colecţionar. „Am două maşini de curse, confecţionate manual de către deţinuţi din lagărele de concentrare naziste din perioada războiului (FOTO 3)”, povesteşte Ştefan Burfete.

Cea mai dragă piesă din întreaga colecţie îi este un model de autobuz de transport în comun, marca Skoda. „Este o miniatură de autobuz care a circulat în Cehia. Are peste 50 ani vechime. Modelul este acţionat electric, ceea ce face din el o piesă extrem de valoroasă”, a adăugat Ştefan Burféte.

Un circ numai pentru cei mici

Cei mici vor fi încântaţi să vadă şi o machetă de aproximativ 10 metri pătraţi a Circului Praga, confecţionată în proporţie de 50 la sută de Ştefan Burfete, care este chiar managerul circului. De asemenea, copiii vor găsi în expoziţie şi machete de jucării vechi din tablă.

Părinţii trebuie să ştie că preţul de vizitare a expoziţiei este de 3 lei pentru copii şi 5 lei pentru adulţi. La acesta se adaugă biletul de intrare la muzeu.

Foto: Florin Matei

Citit 1496 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.