Articolul ”Acuzaţii grave la adresa Spitalului Judeţean. Un pacient rupe tăcerea”, publicat de ”Viaţa liberă” săptămâna trecută, a stârnit un val de comentarii pe site-ul ziarului, în special negative, la adresa unităţii spitaliceşti. Nemulţumirile lui Florin Radu, fostul pacient care şi-a povestit păţaniile din spital, au deschis o Cutie a Pandorei. Mulţi dintre gălăţeni şi-au spus experienţele, iar unii au încercat să afle unde este adevărata problemă. Câţiva cititori au avut şi cuvinte de mulţumire pentru medicii şi asistentele Secţiei Chirurgie II a spitalului (despre care se face referire în articolul nostru), aşa cum este şi Dorobăţ Mariana Olimpia. Nu este singura, altcineva scriind că ”experienţa cu Spitalul Judeţean mi-a lăsat un gust foarte amar, dar sunt şi medici buni acolo”.
Pe de altă parte, un ”pacient cu state vechi” ne scrie despre cum a fost tratat în Spitalul ”C.I. Parhon” din Iaşi, unde a avut trimitere de la Galaţi: ”Am avut aproape non-stop asistentă în salon, mâncarea era servită chiar la pat, în veselă de unică folosinţă (…) Am văzut clar ce înseamnă actul medical de un înalt nivel profesional. La plecarea din spital, biletul de externare este scos la imprimantă, să înţeleagă fiecare ce şi cum a fost cu internarea şi cu menţiunea, la urmă, "Ne-a făcut plăcere să colaborăm cu dvs. şi vă asigurăm că orice pacient veţi trimite către servicul nostru va fi tratat cu maximă atenţie şi înalt profesionalism!"
În numele ”Pacientului român”, cineva îndeamnă să se iniţieze ”o mişcare de revoltă împotriva Spitalului Judeţean şi a sistemului sanitar, să postăm pe Facebook şi pe această adresă de mail (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.) tot ce ni se întâmplă în calitate de pacienţi în relaţie cu medicii şi asistenţii din sistem. Haideţi să-i demascăm în fiecare zi, să-i nominalizăm pe cei care ne umilesc, ne calcă demnitatea în picioare, ne batjocoresc, ne cer bani!”
În replică, o gălăţeancă semnată ”Asistenta de serviciu” postează: ”Înţelegem nemulţumirile multora dintre dvs. legate de sistemul sanitar, dar de aici şi până la a jigni o întreagă tagmă de oameni extrem de serioşi şi de devotaţi meseriei e cale lungă. Dacă ar trebui să căutăm vinovaţii, îi găsim de ambele părţi. Dvs., ca beneficiari ai serviciilor medicale, încercaţi să ocoliţi calea dreaptă şi legală a rezolvării problemelor, apelând la cunoştinţe, pile, şi aşa s-a creat tipul de obligaţie numit şpagă. Nu e corect să fim trataţi toţi la fel. Sunt oameni foarte dedicaţi în sistem, care au sacrificat sănătate, familie.”
Tirpitz întreabă, retoric: ”De ce nu sunt afişate la vedere drepturile pacientului? Amărâtul de pacient nu ştie că exista lege pentru decontarea medicamentelor şi că reţeta trebuie parafată obligatoriu şi de medicul-şef de secţie, nu numai de medicul care te-a operat sau în grija căruia eşti.”
”Atâta timp cât prin Legea Sănătăţii nu se vor introduce prevederi clare care să separe activitatea medicală de stat de cea privată, nu vom avea niciodată suficiente fonduri pentru sănătate. Apreciez profesionalismul unor medici chirurgi, dar nu pot fi de acord cu aceia care internează pacientul în unitatea de stat la care este angajat, după care îl transferă şi îl operează în clinica proprie şi după ce încasează cu sau fără documente fiscale costul operaţiei, îl întoarce în clinica de stat unde statul suportă toate costurile tratamentului”, comentează Bibicu.
Cineva semnat ”Gălăţean” scrie: ”Există o delăsare a medicilor şi a personalului mediu, de plictiseală, din cauza aglomeraţiei cu pacienţi internaţi pentru lucruri minore, ce trebuie rezolvate de medicii de familie, de aici şi asistenţa medicală de mântuială. De asemenea, cred că nu are nimeni niciun interes să se echipeze secţiile cu echipamente performante de investigaţii, ca să nu mai aibă clienţi la cabinetele particulare. Problema este că autorităţile locale n-au luat şi nici nu vor lua nicio măsură de îndreptare.”