Remember. Leonardo da Vinci (1452-1519)

Remember. Leonardo da Vinci (1452-1519)
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Leonardo di ser Piero da Vinci, pictor, sculptor şi arhitect italian, s-a născut pe 15 aprilie 1452, în orașul Vinci, din Republica Florența. La vârsta de 14 ani, a devenit ucenicul unui pictor florentin, Verrocchio, pentru ca la 20 de ani să fie primit în breasla pictorilor.

Leonardo da Vinci este autorul unor picturi și sculpturi devenite celebre în întreaga lume, cum sunt "Mona Lisa" și "Cina cea de taină", "Sf. Ieronim în pustietate", "Fecioara cu Pruncul și Sf. Ana" sau statuia ecvestră a lui Francesco Sforza.

De asemenea, artistul este cunoscut pentru proiectele sale arhitectonice, exemple în acest sens fiind fortificațiile castelului Sforza din Milano și sistematizarea orașelor Florența și Rovegna. A fost preocupat și de astronomie, geometrie, mecanică, schițele sale demonstrând vizionarismul său. A fost cel mai de seamă reprezentant al Renaşterii italiene din perioada de apogeu a acesteia. S-a stins din viață pe 2 mai 1519, la Amboise, Franța.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 351 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Mai 2024 21:02

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro