Remember. Theodor Fuchs (1873-1953)

Remember. Theodor Fuchs (1873-1953)
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pianistul, compozitorul și criticul muzical Theodor Fuchs s-a născut pe  4 februarie 1873, într-o familie de  evrei din Sassin, Slovacia, pe atunci parte din Regatul Ungariei.  A emigrat în România, la 7 ani, urmându-l pe tatăl său, care ea cântăreț. A studiat la Conservatorul din București și la Viena. După studiile la Viena, s-a reîntors în țară.

A scris opere, balete, simfonii, concerte, coruri, piese instrumentale (rapsodii pentru pian, sonate) și vocale cu acompaniament pentru pian. A fost acompaniatorul preferat al lui George Enescu pentru muzica de cameră. Printre compozițiile sale se numără: 2 operete, o operă comică, 2 balete, 2 simfonii, rapsodii, sonate, lieduri și Cvartetul „23 august”. Între 1893-1901 a fost profesor de muzică la Galați, la Liceul ”Vasile Alecsandri”, unde a predat pianul, solfegiul și armonia. A fost pianistul curții reginei Elisabeta a României.

Între 1901-1903 a fost director fondator al Societății Amatorilor de muzică clasică din București, iar între 1909-1911 a predat arta interpretării la pian la Academia de Muzică și Artă Dramatică „Theodor Stoenescu“ din București. A încetat din viață pe 9 mai 1953, la București.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 342 ori Ultima modificare Joi, 09 Mai 2024 00:12

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro