Oameni de seamă. Eugène Samuel Grasset, pionier în designul Art Nouveau

Oameni de seamă. Eugène Samuel Grasset, pionier în designul Art Nouveau
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Artistul plastic decorativ elvețian Eugène Samuel Grasset s-a născut pe 25 mai 1845, la Lausanne, Elveția. Creația sa a fost ancorată temporal în perioada cunoscută ca Belle Epoque. Datorită numeroaselor elemente de design Art Nouveau din opera sa, Grasset este considerat un pionier al stilului.

A studiat desenul sub Francois-Louis David Bocion (1828–1890) și în 1861 a plecat la Zürich pentru a studia arhitectura. După terminarea studiile, a vizitat Egiptul, o experiență care s-a reflectat mai târziu în opera sa. A devenit un admirator al artei japoneze, care i-a influențat și unele modele ale sale.

În 1871 s-a mutat la Paris, unde a proiectat mobilier, tapet, țesături și tapiserii, dar și ceramică și bijuterii. A creat elemente arhitecturale din lemn care au fost integrate în clădiri. Piesele sale decorative de artă plastică au fost realizate din fildeș, aur și alte materiale prețioase în combinații unice, iar creațiile sale sunt considerate o piatră de temelie a motivelor și modelelor Art Nouveau.

În 1877, s-a orientat către design grafic, producând produse generatoare de venituri, cum ar fi cărți poștale și timbre poștale atât pentru Franța, cât și pentru Elveția.

În 1894, Grasset a creat „The Wooly Horse” și „The Sun of Austerlitz” pentru The Century Magazine pentru a ajuta la promovarea poveștii lor despre viața lui Napoleon Bonaparte. Imaginea „Wooly Horse” s-a dovedit atât de populară încât Louis Comfort Tiffany a recreat-o în vitralii. Munca lui Grasset pentru instituțiile din SUA a ajutat la deschiderea drumului pentru ca Art Nouveau să domine arta americană.

A încetat din viață pe 23 octombrie 1917, la Sceaux, Île-de-France, Franța.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 293 ori Ultima modificare Vineri, 24 Mai 2024 14:34

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro