Oameni de seamă. Aurel Racoviţă, diplomat și general de cavalerie

Oameni de seamă. Aurel Racoviţă, diplomat și general de cavalerie
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Descendent al unei vechi familii boierești, Ioan Aurel Racoviţă s-a născut pe 29 mai 1890, la Botoșani. A urmat Şcoala de Băieţi Nr. 1 din Tg. Ocna și Liceul „Principele Ferdinand” din Bacău. Cariera sa militară a început la Şcoala fiilor de militari din Iaşi, în perioada 1905-1908, după care a urmat cursurile Şcolii Militare de Cavalerie de la Târgovişte (1908-1910), obţinând gradul de sublocotenent şi fiind repartizat la unul dintre regimentele de elită ale Cavaleriei Române, Regimentul 7 Roşiori „Cuza Vodă”, cu garnizoana la Iaşi. Având referinţe foarte bune, a urmat Şcoala Specială de Cavalerie de la Târgovişte, absolvind-o ca şef de promoţie.

A urcat treptele ierarhiei militare gradual, de la sergent, sublocotenent, locotenent, căpitan, maior, locotenent-colonel şi colonel până la general de brigadă (1939). De-a lungul carierei, a activat şi a comandat următoarele structuri militare: Regimentul 7 Roşiori; Regimentul de Escortă Regală; Comandamentul Diviziei a 18-a, Biroul Operaţii; Marele Stat Major, Secţia a II-a Informaţii; comandant al Şcolii Speciale de Cavalerie de la Târgovişte; şef de Stat Major în cadrul Inspectoratului General al Cavaleriei etc.

Activitatea sa a fost recompensată cu numeroase ordine și medalii, atât pe plan naţional, cât şi internaţional, dintre care menţionăm: Medalia „Avântul Ţării”; Cucea Comemorativă a Războiului 1916-1918 cu baretele Bucureşti, Carpaţi, Tg. Ocna; Ordinul „Coroana României” în grad de Ofiţer; Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler; Semnul Onorific de Aur, la împlinirea a 25 de ani de serviciu militar activ; Medalia Peleş, cu ocazia semicentenarului construcţiei palatului; Ordinul „Steaua României” în grad de Ofiţer; Medalia Amintirii Regelui Carol al II-lea, clasa a II-a; Decoraţia Marea Insignă de Onoare, din partea Austriei; Ordinul „Leul Alb” în grad de comandor, din partea Cehoslovaciei; Ordinul „Polonia Restituită”, în grad de comandor.

A ocupat în perioada 1927-1930 funcția de atașat militar în Cehoslovacia, fiind acreditat și în Austria. Informațiile pe care locotenent-colonelul le trimitea în țară au fost apreciate la justa lor valoare. S-a preocupat şi de realizarea unei bune cooperări militare între România și Cehoslovacia.

S-a retras din armată pe 1 septembrie 1941.

A încetat din viață pe 24 iunie 1957, la București, din cauza unui cancer.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 368 ori Ultima modificare Marți, 28 Mai 2024 13:10

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.