Oameni de seamă. Alida Valli, divă a filmului italian

Oameni de seamă. Alida Valli, divă a filmului italian
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Actrița Alida Valli s-a născut pe 31 mai 1921, la Pola (astăzi, localitate în Croația). Deși avea origini austriece, slovene și italiane, s-a considerat toată viața doar italiancă. Încă din copilărie vorbea fluent slovena, italiana, germana, sârbo-croata, franceza și engleza.

La 15 ani a plecat la Roma, unde a urmat cursurile celei mai vechi școli pentru actori și regizori din Europa, Centro Sperimentale di Cinematografia. A debutat în 1934, fiind distribuită în filmul “Il cappello a tre punte”, dar primul său mare succes a fost „Mille lire al mese”, din 1939.

Pentru rolul din drama “Piccolo mondo antico”, realizată în 1941 de regizorul Mario Soldati, a câștigat un premiu special pentru cea mai bună actriță la Festivalul de Film de la Veneția. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, și-a continuat cariera, jucând în “Stasera niente di nuovo”, în 1942, și “Noi Vivi/ Addio Kira!”, în 1943, ambele producții fiind cenzurate de guvernul italian. Filmele au avut mare succes, iar publicul și-a dat seama că militează atât împotriva fascismului, cât și a comunismului, însă peliculele au fost scoase definitiv din cinematografe după câteva săptămâni.

Descoperită de producătorul David Selznick (celebru pentru filmul “Pe aripile vântului”), Alida Valli a acceptat oferta de a pleca în America. Ajunsă la Hollywood, a fost distribuită în filme memorabile, printre care “The Paradine Case” din 1947, regizat de Alfred Hitchcock, “The Miracle of the Bells”, cu Fred MacMurray și Frank Sinatra, și “The Third Man”, alături de Orson Welles și Joseph Cotten, considerat unul dintre cele mai bune filme realizate la nivel mondial. Alida Valli nu a putut însă tolera regulile impuse de Selznick, reușind să obțină rezilierea contractului, deși a fost nevoită să plătească penalități uriașe.

Întoarsă în Europa la începutul anilor 1950, a jucat în mai multe filme franceze și italiene, cel mai cunoscut fiind „Senso”, regizat în 1954 de Luchino Visconti.

În 1956, a decis să nu mai apară pe marele ecran, concentrându-se pe spectacolele de teatru. A mai jucat totuși câteva roluri în filme, printre acestea aflându-se “Eyes Without a Face” al lui Georges Franju. Ultimul ei rol a fost în “Semana Santa”, producție din 2002, în care a jucat alături de Mira Sorvino.

Actrița a obținut Leul de Aur pentru întreaga carieră la cea de-a 54-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția din 1997.

A încetat din viață pe 22 aprilie 2006, la Roma.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 411 ori Ultima modificare Joi, 30 Mai 2024 13:42

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.