Trecute cu vederea de mulți dintre noi, corcodușele sunt unele dintre cele mai bune fructe ale verii. Pot fi consumate în stare proaspătă, dar și sub formă de compot, oferind organismului minerale importante, precum magneziu și fier, dar și vitamine esențiale. De aceea, sunt utile pentru vindecarea unor afecțiuni și pentru prevenirea altora, potrivit sfatulmedicului.ro.
Corcodușele sunt veritabile campioane în conținutul de vitamine. De exemplu, 100 de grame de corcodușe conțin nu mai puțin de 345 de unități de vitamina A, esențială pentru prevenirea bolilor oculare. Această vitamină este importantă și pentru menținerea sănătății și elasticității pielii.
Numărul de calorii este de aproximativ 46 la 100 de grame, deci pot fi consumate și de către persoanele care țin dietă. În aceste fructe se mai găsesc acid folic, riboflavina, vitamina C și vitamina K. În compoziția corcodușelor intră și cantități importante de calciu, fosfor, seleniu, magneziu, fier și potasiu.
Este important de știut că aceste fructe pot crește aciditatea gastrică, de aceea persoanele care suferă de ulcer gastric sau gastrită nu trebuie să le consume.
Iată și câteva dintre principalele beneficii pentru sănătate pe care le au corcodușele:
- oferă protecție cardiovasculară: corcodușele sunt bogate în magneziu, potasiu, dar și antioxidanți, care ajută la buna funcționare a inimii. Scad tensiunea și sunt utile și pentru reducerea nivelului de colesterol "rău", LDL, din organism. Antioxidanții conținuți de corcodușe sunt importanți pentru că ajută la protejarea vaselor de sânge, care nu își mențin elasticitatea, ceea ce înseamnă că scade riscul de accident vascular cerebral.
- previn infecțiile respiratorii: aceste fructe sunt utile și în prevenirea afecțiunilor respiratorii, precum virozele, laringita, faringita, datorită vitaminei C. Această vitamină are rol protector și întărește sistemul imunitar, ceea ce înseamnă că răcelile și gripa vor deveni mai rare.
- utile în stări de iritabilitate: datorită seleniului și magneziului, corcodușele sunt de ajutor și în stările de anxietate și stres. De asemenea, cresc capacitatea de concentrare și tonusul organismului. Și cei care suferă de anemie pot să consume regulat corcodușe, pentru că acestea sunt bogate în fier. Carența de fier este principalul factor pentru apariția celor mai multe cazuri de anemie.
- reduc riscul de cancer: pentru că sunt bogate în antioxidanți, aceștia luptând cu radicalii liberi (responsabili pentru apariția mai multor tipuri de cancer), corcodușele sunt un protector eficient în această boală. Cele mai bune sunt cele roșii, pentru că au un conținut mai mare de licopen și flavonoizi, care au rol antiinflamator. Antioxidanții sunt importanți și pentru că reduc procesul de îmbătrânire a pielii, ceea ce înseamnă că te apără de riduri.
- au rol cicatrizant: extern, pasta obținută din aceste fructe, amestecată cu puțină apă, ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor.
- ajută la slăbit: corcodușele au un conținut ridicat de apă și puține calorii, ceea ce înseamnă că sunt de ajutor în curele de slăbire. Cel mai bine este să le consumi sub formă de suc proaspăt. Băut cu o jumătate de oră înainte de masă, ajută la reducerea poftei de mâncare. Totodată, datorită conținutului de vitamina B ajută la metabolizarea mai rapidă a grăsimilor, iar fibrele conținute de corcodușe ajută la buna funcționare a tranzitului intestinal.