Oameni de seamă. Luis Walter Alvarez, de la bomba atomică la dispariţia dinozaurilor

Oameni de seamă. Luis Walter Alvarez, de la bomba atomică la dispariţia dinozaurilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Luis Walter Alvarez, fizician experimentalist, inventator și profesor universitar american, s-a născut pe 13 iunie 1911, în California. A obținut diploma de licență la Universitatea din Chicago, în 1932.

După ce și-a luat doctoratul, în 1936, a început să lucreze la Laboratorul de Radiații al Universității din California, Berkeley, unde a efectuat cercetări importante în fizica nucleară. În 1940, s-a angajat la Laboratorul de Radiații de la MIT⁠, unde a fost implicat în crearea sistemului de radar de abordare a avioanelor, care a îmbunătățit considerabil siguranța aterizărilor.

În toamna lui 1943, a primit o ofertă din partea lui Robert Oppenheimer de a lucra, la Los Alamos, la Proiectul Manhattan, de cercetare și dezvoltare a primei arme nucleare (bomba atomică). A fost prima idee de monitorizare a produselor de fisiune în scop de strângere de informații⁠. De asemenea, a lucrat la designul lentilelor explozive⁠ și la dezvoltarea detonatoarelor cu fir exploziv.

După război, Alvarez a fost implicat în proiectarea unei camere cu bule cu hidrogen lichid, care a permis echipei sale să realizeze milioane de fotografii ale interacțiunilor între particule, să dezvolte sisteme computerizate complexe de măsurare și analiză a acestor interacțiuni și să descopere familii întregi de noi particule și stări de rezonanță⁠. Ca urmare, i s-a decernat Premiul Nobel în 1968, pentru "contribuțiile decisive la fizica particulelor elementare".

A fost implicat într-un proiect de radiografiere a piramidelor egiptene, în căutarea de încăperi necunoscute. Împreună cu fiul său, geologul Walter Alvarez⁠, a dezvoltat "ipoteza Alvarez"⁠, conform căreia evenimentul de extincție care a dus la dispariția dinozaurilor este rezultatul impactului cu un asteroid. Această teorie este susținută de dovezi precum stratul de iridiu găsit la granița Cretacic-Paleogen.

Luis Walter Alvarez a avut o carieră vastă și diversificată, având un impact major atât în domeniul fizicii particulelor, cât și în alte domenii științifice și tehnologice. A fost un inventator prolific, cu peste 40 de brevete în diverse domenii, și a primit numeroase premii și onoruri pentru contribuțiile sale științifice.

A încetat din viață pe 1 septembrie 1988, la Berkeley, California.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 347 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Iunie 2024 18:52

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.