Oameni de seamă. Abbas Kiarostami, regizor premiat cu Palme d'Or

Oameni de seamă. Abbas Kiarostami, regizor premiat cu Palme d'Or
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cineast, fotograf, pictor şi poet, Abbas Kiarostami s-a născut pe 22 iunie 1940, la Teheran (Iran). Este cel mai cunoscut regizor al "noului val" iranian. Prima sa experiență artistică a fost pictura, pe care a studiat-o la Universitatea de Arte Plastice din Teheran. Ca pictor, designer și ilustrator, Kiarostami a lucrat, între 1962 și 1966, în jur de 150 de reclame pentru televiziunea iraniană, apoi a început să creeze generice pentru filme și să ilustreze cărți pentru copii.

Şi-a început cariera în cinema la Teheran, unde a regizat primele sale scurtmetraje. A regizat apoi primele lungmetraje, "The Experience", povestea unui tânăr ucenic într-un atelier foto, îndrăgostit de o fată dintr-o clasă socială superioară, și "The Traveler", o incursiune în viața unui băiat problematic care își escrochează colegii cu ajutorul unui aparat de fotografiat defect.

Între 1975 și 1977, a regizat alte șapte filme, cinci scurtmetraje și două lungmetraje. Toate filmele sale expun tendințe moderniste, de la focalizarea asupra greutăților cotidiene ale clasei de jos și prezentarea unor povești fără o miză narativă concretă, până la teme ce tratează probleme sociale, dileme morale și efecte ale alienării. Printre producțiile sale de succes se numără: "Unde este casa prietenului meu?" (1987), "Viața merge înainte" (1992), "Printre măslini" (1994), "Close-up" (1990), "Vântul ne va purta" (1999) şi "Gustul cireșelor" (1997) - film câştigător al "Palme d'Or", la Cannes. A fost implicat în realizarea a peste 40 de filme, scurtmetraje şi documentare.

În 2005, a fost preşedintele juriului Festivalului de la Cannes.

A încetat din viață pe 4 iulie 2016, la Paris.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 391 ori Ultima modificare Vineri, 21 Iunie 2024 23:44

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.