Sos tzatziki

Sos tzatziki
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Un sos tzatziki savuros este soluția perfectă pentru un gust desăvârșit. Se face extrem de ușor și este delicios, iar efectul lui răcoritor este greu de egalat.

Ingrediente: 200 g iaurt grecesc, 2 castraveți de mărime mijlocie (cam 250 de grame), sare, piper, zeama de la o jumătate de lămâie, 2-3 căței de usturoi, 1 lingură de ulei extravirgin, 1 legătură mică de verdeață, clasic este mărarul.

Preparare: Se spală și se decojesc castraveții. Există variante ale acestui sos tzatziki la care se folosesc castraveți cu tot cu coajă. Se taie castraveții de-a lungul, pe jumătate, și, cu ajutorul unei lingurițe, se scot sâmburii. Pulpa castravetelui fie se dă pe răzătoare fină, fie se feliază subțire. De preferat este a doua variantă deoarece se vor simți castraveții crocanți în acest sos tzatziki. Alături de orice mâncare, castraveții merg totdeauna de minune. Se pune castravetele astfel pregătit într-un castron, se sărează și se lasă vreo 10 minute să lase din apa pe care o conține. Între timp, pregătim restul ingredientelor. Dacă iaurtul pe care intenționăm să-l folosim este mai puțin gras și are o textură mai apoasă, se scurge de zer. De obicei se folosește un iaurt foarte cremos, fără lichid în exces. Se curăță cățeii de usturoi, să îi avem la îndemână. Se spală, se zvântă și se taie mărunt frunzele de mărar. Scurgem bine de zeamă castraveții, apoi îi punem într-un castron încăpător. Peste ei se adaugă iaurtul și se amestecă ușor pentru omogenizare. Se adaugă mărarul tocat și se amestecă ușor. Se adaugă și zeamă de lămâie după gust, de asemenea și uleiul de măsline. Se adaugă și usturoiul zdrobit și se amestecă bine pentru omogenizare. La sfârșit, potrivim sosul tzatziki la gust cu sare și piper.

Citit 631 ori Ultima modificare Sâmbătă, 29 Iunie 2024 00:58

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.