Salată mediteraneană cu pui la grătar

Salată mediteraneană cu pui la grătar
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ingrediente: 400-450 de grame de piept de pui, fără os și piele, 40 de mililitri + 1 lingură de ulei de măsline extravirgin, 60 de mililitri de suc de lămâie + 1 linguriță (sucul provenind de la o lămâie şi jumătate), 2 linguri (de supă) de apă, 1 linguriță de sare, 2 căței de usturoi, zdrobiți, 2-3 fire de pătrunjel verde (cu tot cu tulpină) - tocat mărunt, 1 linguriță cu vârf de oregano uscat, 1 linguriță rasă de busuioc uscat, piper proaspăt măcinat, după gust, 1 căpățână de salată iceberg, 1 castravete apio, 2 roșii de mărime medie, 1 ceapă roșie de mărime medie, 1-2 bucăți de avocado, 50 de grame de măsline Kalamata fără sâmburi sau măsline negre, feliate.

Preparare: Într-un castron, se pune usturoiul zdrobit, sarea, pătrunjelul, busuiocul și oreganoul uscat. Se adăugă zeama de lămâie, apa și uleiul de măsline și piper după gust. Se bat ingredientele din castron până se omogenizează, iar uleiul s-a emulsionat ușor cu zeama de lămâie. Jumătate din cantitatea de dressing se transferă într-un bol mic, care se păstrează separat. Restul de dressing rămâne în castron, urmând să fie folosit pentru marinarea pieptului de pui.

Cât timp puiul este la marinat, se pregătesc celelalte ingrediente. Salata se desprinde de frunze, care se colectează într-un castron mare. Roșiile se taie în bucăți și se adăugă în castron, peste frunzele de salată. Se curăță și taie cuburi castravetele și ceapa, se adaugă măslinele feliate şi avocado. Se stropește cu o linguriță de zeamă de lămâie, pentru a evita oxidarea. După ce a trecut timpul de marinare, se scoate pieptul de pui  din castron, se scurge și se zvântă cu șervete de hârtie absorbantă, apoi se unge rapid cu o lingură de ulei și se adaugă în tigaie. Se gătesc bucățile de piept de pui timp de 6-7 minute pe fiecare parte (12-13 minute, în total) și se întorc o singură dată. Puiul este considerat gătit la temperatura de 74°C. Nu se gătește mai mult decât e nevoie, pentru că își pierde gustul și suculența și devine ațos. Se așează pe o farfurie, unde se acoperă lejer și se lăsă să se odihnească timp de 5-6 minute. După trecerea timpului de odihnă, se feliază și se aranjează feliile de piept de pui deasupra ingredientelor din castron și, deasupra, se toarnă uniform dressingul păstrat deoparte. Salata mediteraneană cu pui la grătar se servește imediat. Merge perfect cu bucăți crocante de lipie, cu care să ștergi ultima picătură de dressing din farfurie.

Cum este bine să pregătim pieptul de pui

Pentru rețeta de salată mediteraneană cu pui la grătar, puteți folosi atât piept de pui, fără os și piele, cât și pulpe de pui dezosate. De asemenea, puiul se poate găti atât pe grătarul clasic, cu lemne, cărbuni sau gaz, cât și într-o tigaie grătar sau pe grillul electric. Ideal este grătarul din fontă, cu dimensiunile de 28x28 cm. Se folosesc trei jumătăți de piept de pui, fără fileul fals (mușchiulețul), de mărime aproximativ egală. Se pune pieptul de pui peste dressingul rămas în castronul în care s-a preparat și se întoarce pe toate părțile. Se acoperă castronul cu folie alimentară și se lăsă bucățile de piept de pui să se marineze timp de 30 de minute, la temperatura bucătăriei. Dacă aveți timp, puiul se poate marina timp de două ore, la frigider. Țineți cont, însă, să îl readuceți la temperatura bucătăriei, înainte de tratarea termică.

Citit 513 ori Ultima modificare Miercuri, 28 August 2024 14:13

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.