Papanași cu dulceață și smântână

Papanași cu dulceață și smântână
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ingrediente: 250 de grame de brânză de vaci bine scursă de zer, 230-250 grame făină, 1 linguriță rasă de sare, 1 linguriță de scorțișoară, 1 linguriță de praf de copt, 1 plic de zahăr vanilat, 2 ouă întregi, opțional, coaja rasă de lămâie, ulei din abundență pentru prăjit (minimum jumătate de litru), făină pentru presărat planul de lucru, pentru servit: dulceață după gust, smântână de preferință nefermentată, care se poate îndulci ușor cu zahăr pudră, zahăr pudră, praf de scorțișoară (opțional).

Preparare: Începem cu aluatul pentru papanași: într-un castron se pune brânză de vaci. Se adaugă sarea, zahărul vanilat și scortișoara. Dacă adăugați și coajă rasă de lămâie, acum e momentul. Se adaugă și o linguriță de praf de copt. Se mărunțește totul cu furculița și se omogenizează, apoi se adaugă cele două ouă. Se omogenizează ouăle și brânza, se adaugă făina și se începe să se înglobeze cu o lingură, apoi se ia la frământat. Se frământă doar până când se omogenizează, iar cantitatea finală de făină absorbită poate să varieze ușor în funcție de mărimea ouălor, de gradul de umiditate al brânzei și de puterea de a îngloba lichid al făinii. Se așează aluatul de papanași pe planul de lucru și se împarte în 5 bucăți mărișoare, pentru papanași, și 5 bucăți mai mici pentru moț. Bucățile mici se modelează în formă de bilă, acel moț specific pentru papanași. Din bucățile mari se formează papanașii. Se rotunjesc, se turtesc și cu ajutorul degetelor se formeaza la mijloc o gaura care se lărgește ușor. Pentru prăjit, ideal este un vas de fontă sau o cratiță cu fundul gros. Uleiul trebuie să aibă o adâncime de cel puțin 5-6 cm. Se prăjesc pe rând papanașii până când se rumenesc frumos și se scot pe hârtie absorbantă. Se servesc calzi, înecați în smântână și garnisiți cu dulceață.

Citit 622 ori Ultima modificare Duminică, 29 Septembrie 2024 13:14

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro