Varză călită acrită cu borș, preparat tradițional românesc

Varză călită acrită cu borș, preparat tradițional românesc
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În bucătăria tradițională românească, varza este un preparat culinar iubit de foarte mulți dintre noi. Fie că o preparăm sub formă de salată și o servim ca garnitură la diverse mâncăruri sau o preparăm în alte moduri, varza este la fel de apreciată și de cei mari și de cei mici. Acesta se poate găti cu ușurință la noi acasă, în propria bucătărie sau poate fi servită la restaurant, chiar și în cele de lux, care fac din acest preparat unul de top. De post sau consumată în zilele cu dezlegare la carne, mâncarea de varză datează în bucătăria românească din timpuri îndepărtate. Prezentăm azi rețeta unui preparat din varză cu carne și acrită cu borș.   

Ingrediente: o varză de 2 kilograme, 300 grame costiță/bacon, 500 grame de spată de porc (sau orice alta cărniță de porc), 500 ml borş, o cană suc de roșii, 2 cepe galbene, 2-3 linguri ulei, 1 ardei gras roșu, mărar, sare, piper măcinat, boabe de piper, foi de dafin.

Preparare: Varza se taie fideluțe și se freacă cu puțină sare. Într-o oală mare cu capac se pune cărnița tăiată cubulețe la înăbușit în uleiul care a fost în prealabil încins. Când carnea capătă o culoare albicioasă se adaugă ceapa tăiată cubulețe și ardeiul tăiat cubulețe. Se lasă la călit până se înmoaie ceapa apoi se pune varza, care a fost frecată cu sare, iar printre varză se pune și baconul tăiat felii mai groase. Se pune apa aproape cât să acopere varza dar să nu treacă de varză. Se pune capacul și se dă la foc mediu să se înăbușe bine. După circa 15 minute se adaugă sosul de roșii, foile de dafin și piperul boabe. Se lasă să pătrundă bine sosul de roșii, iar apoi se adaugă borșul și mărarul tocat. Se lasă să fiarbă iar spre final se gustă și se adaugă sare și piper după gust. Se servește caldă, cu mămăliguța caldă și ardei iute.

Citit 826 ori Ultima modificare Duminică, 27 Octombrie 2024 11:06

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.