„Albinita” este cunoscută și ca „Albinuța”, „Prăjitura Dulcineea”, „Prăjitura Claudia”, „Prăjitura Mimoza” sau „Prăjitura cu foi cu miere”. În Ungaria se numește „mézes krémes„ cremeş cu miere, și are glazura de ciocolată. Ambele versiuni au si un strat de gem acrișor (de caise, măceșe sau zmeură). Este o prăjitură populară, foarte îndrăgită de români.
Ingrediente pentru foi: 14 linguri de ulei, 14 linguri de zahăr, 8 linguri de lapte, 4 linguri de miere, 4 ouă, 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu, 500-600 grame făină cernută
Ingrediente pentru cremă: 1 litru de lapte, 350 g zahăr, 4 pliculețe de zahăr vanilat, 7 linguri de făină, 200 g margarină, 1 borcan mare de gem sau jeleu de caise
Mod de preparare: Se amestecă într-o oală cu fund dublu toate ingredientele pentru foi, mai puțin făina. Se pun pe foc mic și se amestecă încontinuu, până când compoziția cremoasă își schimbă culoarea, din galben în caramel. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească.
Pentru cremă, se amestecă toate ingredientele solide. Se toarnă apoi laptele în fir subțire, până când se încorporează tot. Se pune pe baie de abur și se amestecă până se îngroașă și devine de consistența budincii. Se lasă la răcit…Se amestecă compoziția cremoasă răcită cu făină cât cuprinde, și se împarte în patru părți egale. Se întinde o foaie pe spatele tăvii sau pe baza formei de tort dreptunghiulară fără inel (unsă cu margarină și tapetată cu făină). Se dă la cuptorul preîncălzit la 175 grade Celsius, timp de 5-6 minute. La fel se procedează și cu celelalte foi. Se amestecă crema de lapte cu margarina. Se asamblează astfel: 1 foaie, crema de lapte, 1 foaie, jeleu de caise, 1 foaie, crema de lapte, 1 foaie. Se ornează cu zahăr pudră și se servește după 2-3 ore. Poftă bună!