Ingrediente: 1 varză murată, câteva cepe, 2-3 linguri ulei, 1 ceașcă orez, 200 grame ciuperci, 1 morcov, 1 ardei gras, 100-150 ml suc de roşii, sare, piper, 10-15 boabe de piper, pătrunjel verde.
Preparare: Varza se spală şi se desface în foi. Se elimină nervurile groase şi se taie în dreptunghiuri, potrivite pentru umplut. Restul de varză se toacă. Se căleşte ceapa tocată mărunt, în 1-2 linguri ulei. Se adaugă orezul, ciupercile şi morcovul tăiate cubuleţe. Se amestecă uşor, apoi se stinge cu jumătate de cană de apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit 10-15 minute. Se acoperă, iar când se raceşte se adaugă sucul de roşii, ardeiul gras tăiat cubuleţe, verdeaţa tocată mărunt, puţină sare şi piper. Atenţie la cantitatea de sare, deoarece foile de varză sunt sărate!
Se umplu sarmalele cu acest amestec şi se pun într-o cratiţă cu fundul mai gros, unsă cu ulei, în care s-a pus un strat subţire de varză tocată şi câteva boabe de piper. Se toarnă apă cât să acopere sarmalele, se presară puţin mărar şi se fierb la cuptor aproximativ o oră. Pentru un gust mai intens, specialiștii bucătari recomandă fierberea acestora în oală de lut, în cuptor. Se pot servi ca atare, cu pâine de casă, dar cel mai bine merg cu o porție generoasă de mămăliguță.
Pentru mămăliguță: 1 litru de apă rece, 1 linguriță de sare, 300-350 grame mălai. Se pune apa la fiert în ceaun cu o linguriță de sare. Se amestecă până când sarea se dizolvă, apoi se lasă din nou să ajungă la punctul de fierbere. Se adaugă 2-3 linguri de mălai, în timp ce amesteci intens, pentru a nu se forma cocoloașe. Se fierbe compoziția pentru 2-3 minute, apoi se adaugă treptat și restul de mălai și se amestecă cu un tel în formă de pară sau cu o spatulă, pe tot parcursul fierberii. Când mălaiul este bine hidratat și nu se mai simt granulele crocante, mămăliguța este gata.
Beneficiile consumului de varză murată
Probiotice pentru sănătatea digestivă: Procesul de fermentație produce probiotice, care sunt bacterii benefice pentru sistemul digestiv. Consumul regulat de varză murată poate contribui la echilibrarea florei intestinale, îmbunătățind digestia și asimilarea nutrienților.
Bogată în vitamina C: Varza murată este o sursă excelentă de vitamina C, un antioxidant puternic care susține sistemul imunitar, ajută la producția de colagen și contribuie la sănătatea pielii.
Furnizează vitamine și minerale esențiale: Pe lângă vitamina C, varza murată conține vitamine precum vitamina K, vitamina B6 și acid folic, precum și minerale importante, cum ar fi magneziu, calciu și fier.
Sănătatea inimii: Consumul de varză murată ajută la menținerea tensiunii arteriale în limite normale, datorită conținutului său de potasiu și alți nutrienți esențiali.