Ingrediente: 1 varză murată - din care se scot 8-10 foi frumoase, 250 grame orez cu bob rotund, 250 grame ciuperci din conservă sau 500 grame ciuperci proaspete, 250 grame ceapă tocată fin, 100 grame morcov, 50 mililitri de ulei, sare, piper, mărar verde tocat, pătrunjel verde tocat (opțional), puțin cimbru uscat (opțional), 250 ml suc de roșii sau bulion.
Preparare: Se curăță ceapa, morcovul și ciupercile. Se dă totul prin robotul echipat cu răzătoarea mare sau prin mașina de tocat carne. Este important să nu se amestece legumele, ci să fie tocate pe rând.
Într-o tigaie antiaderentă se pune la călit ceapa cu uleiul și un praf de sare. Se amestecă ocazional și se lasă doar să devină sticloasă. Se adaugă în tigaie morcovul ras și se sotează și el 3-4 minute. La final, se adaugă ciupercile.
Când totul a început să sfâraie, se pune orezul și se amestecă bine. Orezul trebuie călit doar 1-2 minute, fiind suficient ca fiecare bob să fie îmbrăcat de ulei și de de aromele din tigaie. Se asezonează totul cu sare și piper si se stinge focul. Se toacă o mână bună de mărar verde, care se adaugă si ea în umplutură. Se lasă tigaia cu umplutura la răcorit. În acest timp, se pregăteşte varza. Dacă e prea acră sau prea sărată, atunci va trebui să fie clătite foile cu apă rece și să se lase la scurs într-o strecurătoare.
Și aceste sarmale de post se învelesc ca orice sarmale. Se pune câte o lingură de compoziție pe câte o foaie de varză și se rulează. Puteti alege orice formă termorezistenta doriți, din metal, ceramică sau sticlă de Jena, iar sarmalele se așază în straturi. Deoarece sarmalele de post nu au carne grasă, se stropesc cu puţin ulei, maxim o lingură, apoi se toarnă apă până ce sarmalele au fost bine cuprinse, fără să fie acopite. Deasupra se toarnă sucul de roșii și se completează lichidul cu apă până la nivelul sarmalelor (nu peste).
Se pune capacul și se fierb la foc mediu spre mic, până sunt făcute. Orezul din ele fierbe oricum în 20-25 de minute. Dacă lichidul scade, va trebui să se mai completeze cu puțină apă. Fierbem sarmalele circa două ore, la 180 de grade.
Se savurează cu poftă, desigur cu mămăliguță și ardei iute.
Dacă nu avem varză murată, există două variante: se umple o oală mare cu apă și se pune la fiert. În momentul în care fierbe se adaugă o lingură plină cu sare și 4-5 linguri cu oțet, compoziție în care se fierbe varza. O a doua soluție, mult mai simplă, este să congelăm o varză dulce întreagă. După decongelarea completă, frunzele de varza vor fi moi, perfecte pentru împăturirea sarmalelor.