Plăcinta cu iaurt este o rețetă foarte rapidă, o poate face și o gospodină începătoare, atât de ușor se prepară și este atât de fragedă, pufoasă și aromată.
Ingrediente: un pachet de 500 g foi de plăcintă, 1,5 kg iaurt gras, integral, 10-12 ouă, 200-250 grame zahăr sau după gust, coaja de la o lămâie, o păstaie de vanilie sau esență, stafide, coajă de portocală confiată, o lingură cu vârf de griș, 100 grame unt, un praf de sare.
Preparare: Prima dată se bat ouăle cu un strop de sare și se lasă deoparte, ca să se îngălbenească, apoi se verifică foile din pachet. Se unge tava cu unt topit și se asază două foi pe lat, în așa fel încât să atârne pe-afară, apoi se mai așază încă o foaie pe lung, ca să acopere bine fundul tăvii și astfel să fie dublu stratul de foi.
Se amestecă iaurtul, ouăle, zahărul, aromele, stafidele și grișul și se toarnă cu un polonic peste foi. Se pun două foi, iar iaurt, până se termină ultimul strat de foi de plăcintă.
Se coace la foc potrivit, până când se rumenește ușor deasupra. După 30 de minute se face proba cu scobitoarea. Plăcinta este gata când scobitoarea este curată.
Se lasă la răcit 15-20 de minute, se pudrează cu zahăr farin și se taie. Se unge fiecare strat de foi cu unt topit, apoi se pune amestecul de iaurt. Se pune o lingură cu vârf de griș, ca să absoarbă excesul de lichid și compoziția să fie cremoasă.
Atenție! Nu se pune mai mult de o lingură cu vârf, pentru că plăcinta devine uscată. Nu se pun prea multe arome, ca să nu fie o amestecătură necunoscută. Dacă folosiți lămâie și vanilie sau rom este suficient, nu e nevoie de toate la un loc. Vanilia intensifică alte arome, în special pe cele fructate. Cojile de portocale confiate dau o savoare aparte plăcintei cu iaurt sau brânză. Deasupra, ultima foaie se unge din belșug cu unt și se înțeapă cu un cuțit cu vârf subțire și ascuțit, din loc în loc. În felul acesta plăcinta nu se va umfla și se va coace frumos, uniform.