Pandișpan cu căpșuni, o reţetă simplă cu multe moduri de preparare

Pandișpan cu căpșuni, o reţetă simplă cu multe moduri de preparare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pandișpanul este considerat una dintre primele prăjituri pentru care nu se folosește drojdie.

Numele românesc vine din cuvântul grecesc „pandespáni”, la rândul său provenit din italianul "pan di Spagna" (literalmente „pâine de Spania”).

Pandișpanul a cunoscut de-a lungul timpului multiple moduri de preparare: simplu, cu cacao, cu fructe, cu ciocolată sau cacao, etc. Așadar, atunci când ai niște căpșuni rătăcite prin frigider, o prăjitura rapidă, de vineri seara, este numai bună de făcut, fiind foarte gustoasă și ideală în zilele caniculare de vară, mai ales când se combină cu o porție generoasă de înghețată.

Ingrediente: 7 ouă, 7 linguri zahăr, 7 linguri făină, 3 pliculeţe zahăr vanilinat, 1 plic praf de copt, 3 linguri ulei, un praf de sare, 250 gr căpșuni proaspete, zahăr pudră.

Preparare: Se separă albușurile de gălbenușuri. Gălbenușurile se bat alături de ulei, două plicuri de zahăr vanilinat, sarea și praful de copt stins. Albușurile se bat spumă tare. Se adaugă zahărul și se mixează până se obține o bezea fermă și lucioasă. În spuma de albușuri se încorporează ușor emulsia de gălbenușuri și făină. Compoziția se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Fructele se spală și se taie în patru. Opțional, se pot da prin făină înainte de a le așeza pe toată suprafața tăvii, peste compoziția de pandișpan. Deaspura se presară cel de-al treilea pliculeț de zahăr vanilinat. Se dă la cuptor, la 150 de grade, pentru 20-30 minute, sau până trece testul scobitorii. Se lasă la răcorit și se pudrează cu zahăr pudră.

Iată şi câteva trucuri: compoziția prezentată în rețetă este suficientă pentru o tavă de 15/25 centimetri; după coacere, puteți pune deaspura frișcă sau cremă de vanilie; căpșunile pot fi înlocuite cu orice fructe doriți.

Citit 242 ori Ultima modificare Marți, 01 Iulie 2025 15:04

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro