Pandișpanul este considerat una dintre primele prăjituri pentru care nu se folosește drojdie.
Numele românesc vine din cuvântul grecesc „pandespáni”, la rândul său provenit din italianul "pan di Spagna" (literalmente „pâine de Spania”).
Pandișpanul a cunoscut de-a lungul timpului multiple moduri de preparare: simplu, cu cacao, cu fructe, cu ciocolată sau cacao, etc. Așadar, atunci când ai niște căpșuni rătăcite prin frigider, o prăjitura rapidă, de vineri seara, este numai bună de făcut, fiind foarte gustoasă și ideală în zilele caniculare de vară, mai ales când se combină cu o porție generoasă de înghețată.
Ingrediente: 7 ouă, 7 linguri zahăr, 7 linguri făină, 3 pliculeţe zahăr vanilinat, 1 plic praf de copt, 3 linguri ulei, un praf de sare, 250 gr căpșuni proaspete, zahăr pudră.
Preparare: Se separă albușurile de gălbenușuri. Gălbenușurile se bat alături de ulei, două plicuri de zahăr vanilinat, sarea și praful de copt stins. Albușurile se bat spumă tare. Se adaugă zahărul și se mixează până se obține o bezea fermă și lucioasă. În spuma de albușuri se încorporează ușor emulsia de gălbenușuri și făină. Compoziția se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Fructele se spală și se taie în patru. Opțional, se pot da prin făină înainte de a le așeza pe toată suprafața tăvii, peste compoziția de pandișpan. Deaspura se presară cel de-al treilea pliculeț de zahăr vanilinat. Se dă la cuptor, la 150 de grade, pentru 20-30 minute, sau până trece testul scobitorii. Se lasă la răcorit și se pudrează cu zahăr pudră.
Iată şi câteva trucuri: compoziția prezentată în rețetă este suficientă pentru o tavă de 15/25 centimetri; după coacere, puteți pune deaspura frișcă sau cremă de vanilie; căpșunile pot fi înlocuite cu orice fructe doriți.